Profit record pentru Petrom în 2012: 3,94 miliarde lei, cel mai mare realizat vreodată în România

Cea mai mare companie privată românească, Petrom, a raportat pentru al doilea an consecutiv cel mai mare profit al său şi cel mai mare pe care o companie românească l-a obţinut vreodată. Profitul net a crescut anultrecut cu 5% faţă de 2011, atingând un nivel record de 3,946 miliarde de lei.
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 06:40
Profit record pentru Petrom în 2012: 3,94 miliarde lei, cel mai mare realizat vreodată în România

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

În ultimul trimestru din 2012, Petrom a obţinut uin profit de 1.824 milioane de lei, în treştere cu 7% faţă de T4 / 2011.

Totodată, ultimul trimestru din 2012 a fost şi primul trimestru complet de exploatare comerciala pentru centrala de la Brazi, care a acoperit aproximativ 5% din productia de el ectricitate a Romaniei din T4 / 2012.

 „Dupa o perioada recenta caracterizata prin preturi volatile ale titeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operationala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investitiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operationala.

„In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al productiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitatile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare.

„Estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze. Am initiat, de asemenea, cel mai mare program de seismica 3D din sectorul romanesc al Marii Negre, in ape de mare si mica adancime.

„În 2013 vom continua sa ne concentram eforturile pe excelenta operationala, stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportu nitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare. In acest scop, una dintre pr ioritatile noastre o reprezinta dialogul cu autoritatile pentru definirea unui cadru fiscal si de re glementare pe termen lung, stabil si rezonabil, conditie esentiala pentru efectuarea in vestitiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom (SNP) este evaluată la peste 24,58 de miliarde de lei, ca urmare a cotării unei acţiuni SNP la 0,447 lei/ titlu, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Te-ar mai putea interesa și
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care......
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte ...
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...