Un nou studiu arată că pangolinii sunt purtătorii unui virus foarte asemantor cu SARS-CoV-2, care declanșează gripa Covid-19

Economica.net
26 03. 2020
myanmar_illicit_endangered_wildlife_market_04_cropped_05392700

Potrivit cercetătorilor vânzarea pangolinilor în piețele de animale sălbatice ar trebui interzisă definitiv pentru a se reduce cât mai mult riscurile unei viitoare pandemii. Pangolinii sunt mamiferele cele mai vândute pe piață neagră din lume, fiind folosit atât în gastronomie cât și în medicină tradițională chineză.

Într-un articol recent publicat în revista Nature, oamenii de știință au atras atenția că aceste animale trebuie tratate cu prudență și că vor fi necesare cercetări ulterioare asupra pangolinilor sălbatici pentru a înțelege mai bine riscurile ca aceștia să transmită în viitor viruși oamenilor. În ciuda faptului că s-a demonstrat că furnicării solzoși sunt purtători ai unui virus apropiat de  SARS-CoV-2, modul în care acesta a trecut de la animalele sălbatice la om rămâne încă necunoscut.

Până acum, este clar că liliacul potcoavă și pangolinul sunt purtători ai unor viruși care sunt asemănători cu cel care declanșează nouă gripă coronavirus, dar succesiunea de transmitere a virusului este încă necunoscută. Referindu-se la acest studiu, doctorul  Dan Challender  de la Universitatea din Oxford a spus că se știa până acum că pangolini sunt purtători ai mai multor tipuri de coronaviruși.

„Identificarea sursei lui SARS-CoV-2 este importantă pentru a înțelege modul în care a apărut această pandemiei și să prevenim evenimente similare care ar putea să aibă loc în viitor”, a mai adăugat Challender.

Pangolinul este cel mai traficat mamifer de pe piața neagră din lume și este amenințat cu dispariția. Cererea pentru aceste mamifere este mare în Asia, animalele fiind folosite în medicina tradițională chineză, iar carnea lor este considerată o delicatesă.

Profesorul Elișa Panjang de la Universitatea din Cardiff, un cercetător implicat în conservarea pangolinilor la rezervația Danau Field Centre din Malaysia, a declarat că ar fi înfiorător dacă această cercetare a revistei Nature ar duce la „pedepsirea” pangolinilor.

„Este momentul pentru comunitatea internațională să preseze Guvernul chinez să pună capăt comerțului ilegal cu animale sălbatice”, a declarat Panjang. În urmă declanșării epidemiei, China a dat o lege prin care interzice consumul de carne de animale sălbatice, o măsură similară fiind luată și de Vietnam.