Un număr de 28 de multinaţionale au format o alianţă pentru a reduce deşeurile plastice

Douăzeci şi opt de multinaţionale din industria de petrochimie, de reciclare şi a bunurilor de larg consum au anunţat miercuri că au înfiinţat o alianţă dispusă să ofere peste 1 miliard de dolari pentru a găsi soluţii eficiente în privinţa eliminării din mediul înconjurător a deşeurilor din plastic, informează AFP. 
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 15:15
Un număr de 28 de multinaţionale au format o alianţă pentru a reduce deşeurile plastice

Denumită Alliance to End Plastic Waste (AEPW), această alianţă cuprinde giganţi mondiali (BASF, Total, Shell, ExxonMobil, Dow, Mitsui Chemicals, LyondellBasell, Procter&Gamble, Suez, Veolia, Henkel, Chevron Phillips Chemical Company LLC, etc.) care fabrică, utilizează, vând şi reciclează produse din plastic, sursă majoră de poluare a mediului, în special a oceanelor.

Prin fondurile mobilizate – 1 miliard de dolari pentru angajamente promise într-o primă etapă şi până la 1,5 miliarde în următorii cinci ani – AEPW doreşte în principal să participe la finanţarea unor iniţiative deja existente, potrivit comunicatelor de presă publicate de grupurile implicate în această alianţă.

AEPW a citat mai ales proiectul STOP din Indonezia, care colaborează cu municipalităţile locale pentru a reduce aruncarea de produse plastice în mediul înconjurător, dar şi ONG-ul Renew Oceans, care încearcă să colecteze deşeurile de pe cele mai poluate cu plastic 10 ţărmuri ale lumii, dintre care opt se află în Asia.

În sens mai larg, noua alianţă va încerca să încheie parteneriate cu marile oraşe, în special cu cele lipsite de infrastructură, pentru a le ajuta să îşi îmbunătăţească procedurile de gestionare a deşeurilor.

Multinaţionalele implicate doresc şi să dezvolte un proiect de informare ştiinţifică deschisă („open source”) cu instituţii universitare pentru a ameliora colectarea de informaţii şi dezvoltarea unor metode de gestiune în scopul de a ajuta guvernele să evite deversarea produselor din plastic în mediul înconjurător.

„Este vorba despre o provocare mondială complexă şi gravă, care necesită o acţiune rapidă şi un leadership puternic. Această nouă alianţă reprezintă cea mai mare iniţiativă de până acum pentru a pune capăt abandonării deşeurilor plastice în mediul înconjurător”, a declarat într-un comunicat David Taylor, CEO-ul grupului Procter&Gamble şi preşedintele AEPW.

Aproximativ 80% din produsele plastice ajung în oceane, adică între 8 milioane şi 120 de milioane de tone în fiecare an, potrivit ONU, care estimează că dacă tendinţa se va menţine, atunci în oceane vor exista mai multe produse din plastic decât peşti în anul 2050.

Cele mai multe dintre aceste deşeuri din produse plastice de unică folosinţă, precum sticle, dopuri, ambalaje alimentare, pungi de supermarket, capace, paie, beţigaşe şi recipiente alimentare.

Doar 9% din cele 9 miliarde de tone de plastic produse de omenire de-a lungul istoriei au fost reciclate. Un procent doar cu puţin mai mare – 12% – a fost incinerat, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...