Un oficial din Taiwan spune că producătorii locali de cipuri discută posibile investiţii în Europa

O serie de companii taiwaneze producătoare de cipuri poartă discuţii cu ţările europene cu privire la posibile investiţii în regiune, a declarat miercuri un ministru din Taiwan, adăugând că administraţia de la Taipei este mulţumită să vadă eforturile companiilor locale pentru a lucra cu state aliate democrate, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 28 sept. 2022, 15:13
Un oficial din Taiwan spune că producătorii locali de cipuri discută posibile investiţii în Europa

Uniunea Europeană curtează Taiwanul, un mare producător mondial de semiconductori, în calitate de partener cu o viziune similară cu care ar dori să lucreze în cadrul strategiei europene privind cipurile, dezvăluită în luna februarie, scrie Agerpres.

Chiar dacă Taiwanul şi Uniunea Europeană au purtat discuţii comerciale la nivel înalt în luna iunie, aceste discuţii au venit la o săptămână după ce gigantul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) a anunţat că nu are planuri concrete pentru construirea de uzine în Europa.

TSMC, cel mai mare producător mondial de cipuri pe bază de contract şi cea mai valoroasă companie listată din Asia, a dezvăluit anul trecut că este în discuţii preliminare cu privire la o posibilă expansiune în Germania însă între timp se pare că nu au fost făcute progrese semnificative.

„Din câte ştiu, Comisia Europeană şi statele membre discută cu unele din companiile noastre, care sunt decizii pur comerciale pe care companiile le vor lua”, a spus adjunctul ministrului taiwanez al Economiei, Chen Chern-chyi, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor cu privire la posibile investiţii ale producătorilor de cipuri din Taiwan în Europa.

„Din punctul de vedere al guvernului, suntem încântaţi să vedem cum companiile noastre se extind la nivel global, împreună cu aliaţii noştri democratici, atâta timp cât împărtăşim aceleaşi valori şi vrem să punem la punct parteneriate de încredere”, a adăugat Chen Chern-chyi, care este responsabil de relaţiile economice cu Europa.

La conferinţa de presă a fost prezent şi Filip Grzegorzewski, ambasadorul de facto al UE în Taiwan, care a spus că este încântat să audă cum un oficial ministerial încurajează investiţiile taiwaneze în Europa.

„Este unul din momentele de vârf ale şederii mele în Taiwan atunci când aud cum reprezentanţii guvernului încurajează companiile taiwaneze să meargă în Europa, să investească în Europa”, a spus Filip Grzegorzewski.

Comisia Europeană a prezentat în luna februarie o propunere legislativă, denumită „Actul european privind cipurile”, conform căreia vor fi alocate 43 de miliarde de euro pentru crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie, şi un lanţ de aprovizionare rezilient.

În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics. Anul trecut constructorii auto din Europa au fost nevoiţi să îşi reducă ritmul de producţie din cauza lipsei de semiconductori.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată – ministrul Industriei
Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată – ministrul Industriei
Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia şi deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, nu urmează să fie naţionalizată, a declarat sămbătă ministrul Industriei, Adolfo Urso,......
Spectaculos penthouse cu grădină, aproape de centrul Bucureștiului, scos la vânzare
Spectaculos penthouse cu grădină, aproape de centrul Bucureștiului, scos la vânzare
Un spectaculos penthouse cu grădină în mijlocul Bucureștiului este scos la vânzare de către Sotheby's International ...
Peste 1,14 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022
Peste 1,14 milioane de pensionari au primit indemnizaţie socială în noiembrie 2022
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.123 în noiembrie 2022, cu 754 ...
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Marea Britanie ar putea apela la armată să ajute la funcţionarea serviciilor publice
Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii ...