Un produs alimentar marcă proprie Lidl a fost interzis

Magiunul de prune Sympathica comercializat în lanţul de magazine Lidl a fost retras de pe piaţă, în urma unui control al Ministerului Agriculturii şi al Comisariatului de Protecţia Consumatorilor Prahova. Retailerul a primit şi o amendă de 5.000 de lei.
Alina Stanciu - joi, 26 iul. 2012, 09:31
Un produs alimentar marcă proprie Lidl a fost interzis

Magiunul de prune „Sympatica”, un produs marcă proprie a lanţului de magazine Lidl şi fabricat în Polonia a fost oprit de la comercializare de către Direcția pentru Agricultură a Județului Prahova și Comisariatul Județean de Protecția Consumatorilor Prahova începând cu data de 13 iulie, pe motiv că nu îndeplinește condițiile legale de etichetare și tehnologia de fabricare. De asemenea, compania Lidl România SRL a fost amendată cu 5.000 de lei, potrivit unui comunicat remis ECONOMICA.NET de Sonimpex Serv Com, producătorul Magiunului de prune „Topoloveni”, care a sesizat Ministerul Agriculturii asupra acestui caz.

Neregulile constate

Controlul autorităţilor realizat la sesizarea Sonimpex Serv Com, producătorul Magiunului de prune „Topoloveni” și al dulcețurilor „Topoloveana” a avut loc în perioada 10-13 iulie anul acesta la depozitul central al Lidl din comuna Ariceşti, judeţul Prahova. Mai jos, neregulile constatate de autorităţile de control, după cum reiese din scrisoarea trimisă de către Ministerului Agriculturii societăţii Sonimpex.

 – utilizarea denumirii de ”magiun de prune” pentru produsul analizat (Magiun de prune Sympathica n.red) este abuzivă, întrucât acest produs este fabricat din materii prime precum ”piure de prune concentrat” și ”suc de prune concentrat”; aceste materii prime sunt obținute din prune în Serbia și exportate în Polonia, unde suferă o nouă procesare până la obținerea produsului finit, comercializat de rețeaua LIDL în România sub denumirea de ”magiun de prune”. Cele două materii prime nu sunt menționate în standardul profesional SP 334/119 MAGIUN DE PRUNE. De asemenea, conținutul de glucide declarat pe eticheta nutrițională este de 46,5 g /100 g, iar în SP 334/119 MAGIUN DE PRUNE conținutul de glucide specificat ar trebui să fie de minim 55%.

 -produsul nu se încadrează nici în grupa gemurilor, reglementată de Directiva 2001/113/CE (privind gemurile, jeleul, marmelada din fructe și piureul de castane destinat consumului uman, act normativ european preluat de România prin Ordinul 523/808/351/2003 pentru aprobarea normelor cu privire la natura, conținutul, fabricarea și etichetarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe și a piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman), care prevede pentru gemuri un conținut de substanță uscată solubilă (reprezentată de glucidele din produs) de 60% sau mai mult.

Încă în magazine?

Potrivit Sonimpex Serv Com, care a remis ECONOMICA.NET şi unele bonuri fiscale, magiunul de prune Sympatica, care a fost retras de autorităţi din magazine începând cu 13 iulie, se afla încă pe rafturile unor magazine în data de 25 iulie. Preţul afişat era de 6,99 de lei.

Disputa Lidl -Topoloveni

Fondul disputei dintre Lidl şi Sonimpex este „preţul de dumping ” practicat de cei de la Lidl, în contextul în care folosesc în mod necorespunzător denumirea de magiun pentru un produs marcă proprie. „Problema este preţul de dumping şi etichetarea în fals a unui produs care nu este magiun. Magiunul se produce prin scoaterea apei din fructe, pentru a obţine un concentrat, or Sympatica nu se fabrica aşa”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Diana Stanciulov, directorul economic şi proprietara Sonimpex.

Compania SONIMPEX SERV COM este singurul producător român din domeniul prelucrării și conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi alimentari și fără agenți de conservare. ”Magiun de prune Topoloveni”, are Indicația Geografică Protejată a Comisiei Europene (2011) pentru produsul tradițional românesc.

Până la publicarea acestui articol, Lidl nu a oferit ECONOMICA.NET niciun punct de vedere referitor la marca „Sympatica”. Vom reveni cu poziţia lor oficială de îndată ce va fi disponibilă. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...