Un raport american cere întărirea reglementărilor în vederea combaterii medicamentelor falsificate

Lupta împotriva fenomenului crescând pe care îl reprezintă falsificarea medicamentelor impune înăsprirea reglementărilor în ce priveşte distribuţia farmaceutică în SUA şi o cooperare sporită pe plan internaţional, conchide un raport al Institutului american pentru medicină (IOM), făcut public miercuri şi citat de AFP şi AP.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 16:49
Un raport american cere întărirea reglementărilor în vederea combaterii medicamentelor falsificate

Nicio ţară nu se poate proteja singură împotriva riscurilor pe care le reprezintă pentru sănătatea publică medicamentele ilegale, care sunt de multe ori mai ieftine, notează experţii independenţi care au realizat raportul.

‘Medicamentele contrafăcute sau de proastă calitate sunt o gravă ameninţare pentru sănătatea publică, pentru că sunt ineficace şi pot duce la îmbolnăviri şi decese, cu precădere în ţările în curs de dezvoltare, unde invadează piaţa cu regularitate’, subliniază Lawrence Gostin, profesor de dreptul sănătăţii la Universitatea Georgetown din Washington, preşedintele grupului de 12 experţi.

‘Ţinând cont de caracterul internaţional al producţiei şi comerţului cu medicamente, fiecare ţară are un interes şi un rol de jucat pentru a se asigura de înalta calitate a acestor produse şi de siguranţa în distribuţia lor’, mai punctează prof. Gostin.

Chiar în Statele Unite, au existat cazuri în care bolnavi de cancer au fost trataţi cu soluţie anticanceroasă Avastin falsificată, în 2011 şi în 2012. Săptămâna trecută, Administraţia federală pentru alimente şi medicamente /FDA/ i-a avertizat pe medici că a fost descoperit, pentru a treia oară în decurs de un an, un lot de Avastin – produs original al laboratoarelor elveţiene Roche – contrafăcut, din care lipseşte ingredientul cu proprietăţi verificate de combatere a tumorilor.

Autorii raportului fac apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să promoveze colaborarea între autorităţile de reglementare în materie din diferite ţări, companiile farmaceutice, distribuitori şi societatea civilă.

Experţii propun totodată ca OMS să elaboreze un cod al practicilor în domeniu, care să cuprindă reguli de supraveghere, de reglementare şi de reprimare.

În SUA, ei recomandă crearea unui sistem de urmărire a traseului urmat de medicamente, de la producţie la distribuţie, şi înăsprirea reglementărilor cu privire la acordarea de licenţe pentru distribuirea de produse farmaceutice. Între altele, FDA ar putea introduce un număr unic de identificare a medicamentelor, ceea ce ar evita ‘strecurarea’ pe parcurs a unor produse contrafăcute – mecanism a cărui punere în practică a fost amânată până în prezent de FDA din raţiuni bugetare.

Raportul mai menţionează că farmaciile on-line sunt deosebit de vulnerabile, pentru că pot fi create cu uşurinţă site-uri false care le imită pe cele autentice, iar experţii susţin în acest sens extinderea programului de acreditare on-line al Asociaţiei naţionale a consiliilor farmaceutice din statele americane, pentru a-i ajuta pe consumatori să depisteze site-urile dubioase.

În prezent, în SUA, distribuţia medicamentelor este gestionată de fiecare stat.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video care împiedică afişarea imaginii camerei video din spate, transmite Reuters, potrivit News.ro. ...
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în următoarele zile și ce record va depăși la final de an- Date oficiale
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un raport care analizează, printre altele, evoluția cursului de ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul 2 din Autostrada Sibiu - Pitești, care se află în etapa ...
Franța prelungește restricțiile sanitare impuse călătorilor care vin din China
Franța prelungește restricțiile sanitare impuse călătorilor care vin din China
Prevăzute iniţiale să dureze până pe 31 ianuarie, controalele impuse în Franţa călătorilor veniţi din China au ...