Un război China-Taiwan s-ar termina cu o „victorie mizerabilă”, consideră un ministru taiwanez

 Indiferent cine ar câştiga un viitor război între Taiwan şi China, va fi o "victorie mizerabilă", a declarat joi ministrul taiwanez al apărării Chiu Kuo-cheng, citat de Reuters, adăugând că cel mai bine ar fi ca toată lumea să evite conflictul.
AGERPRES - joi, 10 mart. 2022, 09:13
Un război China-Taiwan s-ar termina cu o

Vorbind cu reporterii înainte de o sesiune a parlamentului pe tema implicaţiilor de securitate ale invaziei Ucrainei de către Rusia, Chiu a spus că ambele părţi ar plăti un preţ mare în caz de conflict între China şi Taiwan, insula pe care Beijingul a promis că o va aduce sub controlul său prin forţă dacă este necesar.

„Dacă va exista un război, să fiu sincer, va fi mizerabil pentru toată lumea, chiar şi pentru învingători”, a spus el.

„Cineva chiar trebuie să se gândească la asta”, a adăugat Chiu. „Toată lumea ar trebui să evite războaiele”, a insistat el.

În timp ce Taiwanul şi-a crescut nivelul de alertă de la războiul din Ucraina, insula nu a raportat activităţi militare chineze neobişnuite, deşi forţele aeriene ale Chinei au continuat să efectueze misiuni ocazionale în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

„Urmărim schimbările cu calm şi suntem pregătiţi în consecinţă”, a spus Chiu despre China.

Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan, responsabil de implementarea politicilor faţă de China, a declarat miercuri într-un raport la sesiunea parlamentară că China este prea ocupată cu asigurarea stabilităţii unui congres-cheie al Partidului Comunist Chinez de la sfârşitul anului pentru a escalada brusc tensiunile cu Taiwanul.

Strategi militari din Taiwan au studiat invazia Ucrainei de către Rusia şi rezistenţa ţării, pentru propria strategie de luptă a insulei în caz de război cu vecinul său gigant China.

„Ucraina, în condiţii nefavorabile când inamicul este mai mare decât ea, a întârziat efectiv activităţile de luptă ale armatei ruse”, a declarat Ministerul Apărării într-un raport separat la sesiunea de joi.

Armata taiwaneză a notat experienţa Ucrainei de a rezista la lupta pe propriul teritoriu şi a încorporat deja „războiul asimetric” în propriile planuri, a adăugat ministerul.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a susţinut ideea „războiului asimetric”, pentru a face forţele insulei mai mobile şi mai greu de atacat, de exemplu cu rachete montate pe vehicule.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de călători
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a pus în dezbatere un proiect pentru modernizarea a 55 de locomotive electrice, coversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice cu......
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei pentru ...
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele ...
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență ...