Lidl a ajuns cel mai mare importator de lapte din România

Discounterul german Lidl, numărul trei pe piața de profil după cifra de afaceri, este cel mai mare importator de lactate și produse lactate din România. Prin politica lor de comercializare a mărcilor private, surclasează mari procesatori cu fabrici la nivel local precum Lactalis sau Hochland, dar și unul dintre cei mai mari importatori de produse lactate, Delaco.
Alina Stanciu - mie, 12 feb. 2020, 19:36
Lidl a ajuns cel mai mare importator de lapte din România

Cele mai mari cantități de lapte și produse lactate importate  în primele zece luni ale anului tercut au ajuns pe rafturile celor peste 250 de supermarketuri ale retailerului german Lidl, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informațiilor furnizate de către Institutul Național de Statistică.

Retailerul cumpără practic  mai multă marfă de acest timp decât cei mai mari procesatori de lapte cu fabrici în România precum gigantul francez Lactalis, numărul unu în piață, Hochland Romania, sau Danone. Mai mult, Lidl a surclasat, conform unui clasament realizat de INS pentru ECONOMICA.NET,  Delaco Distribution SA, unul dintre cei mai mari importatori de produse lactate de pe piața locală și unul dintre cei mai mari trei jucători de pe piața cașcavalului. 

Delaco este de acum doi ani în totalitate în proprietatea grupului francez Savencia care a cumpărat treptat business-ul creat de fraţii Tudor şi Dragoş Comăneciu, are în portofoliu 12 sortimente de brânzeturi și 10 alte branduri pe lângă Delaco.

Urmează în clasament liderul pieței brânzeturilor, Hochland, care deține fabrici în Sighișoara și Sovata și Lacto Food SRL, un business românesc care a pornit în anii 90 ca importator de lapte praf pentru cafea și care a ajuns să dețină o unitate de producție la Șofronea, Arad. 

Menționăm că pentru a realiza clasamentul, INS a inclus importurile din capitolul referitor la lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală. În acest capitol intră și produse precum unt,brânză,caș,ouă.

Top 10 importatori lactate și produse lactate 2019

POZITIE

COMPANIE

1

LIDL DISCOUNT SRL

2

SC DELACO DISTRIBUTION SA

3

SC HOCHLAND ROMANIA SRL

4

SC LACTO FOOD SRL

5

SC LACTALIS ROMANIA SRL

6

SC SOLE MIZO ROMANIA SRL

7

SC EXCELO MILK SRL

8

SC DANONE – PRODUCTIE SI DISTRIBUTIE DE PRODUSE ALIMENTARE SRL

9

FABRICA DE LAPTE BRASOV SA

10

SC NUTRICIA EARLY LIFE NUTRITION ROMANIA SRL

Sursa: INS

În general, prezența procesatorilor  în clasamentul celor mai mari importatori de produse lactate înseamnă că aceștia fie folosesc ca materie primă lapte de import, fie că au în portofoliu produse pe care le aduc de peste granițe. Poate fi, spre exemplu, situația Hochland Romania, a Lacto Food, Lactalis România, Danone, Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).

De asemenea, în clasament figurează și companii precum Sole Mizo România, unicul distribuitor în România al produselor lactate Sole, produse fabricate de către firma mamă Sole Mizo ZRT – cel mai mare procesator de produse lactate din Ungaria,aparţinând grupului de firme Bonafarm.

Situația este similaară și cu Excelo Milk care importă lapte crud, lapte praf, zer sau unt pentru industria alimentară, dar și pentru Nutricia Early Life Nutrition care este importator și distribuitpr de lapte praf pentru sugari.

În primele zece luni ale anului trecut (conform ultimelor date disponibile), România a cumpărat de peste granițe peste 160.100 de tone de lapte și produse lactate, cu 6.6% mai mult decât cu un an în urmă. Cele mai mari cantități au fost aduse din Ungaria, Polonia și Cehia.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 - Pfizer, 8.481 - AstraZeneca şi 8.623 -......
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul ...
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea ...
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, ...