Un retailer român se întrece în magazine cu reţelele internaţionale pe piaţa din Bucureşti

Un retailer autohton care s-a dezvoltat iniţial în provincie vrea să deschidă în Bucureşti peste 50 de magazine de proximitate.  
Alina Stanciu - joi, 10 ian. 2013, 22:04
Un retailer român se întrece în magazine cu reţelele internaţionale pe piaţa din Bucureşti

La finele anului trecut, compania cu capital integral românesc Succes Nic Com, deţinută de cel mai bogat om din Gorj, omul de afaceri Nicolae Sarcină, a îndrăznit să facă primii paşi pe piaţa de retail din capitală, dominată de marile lanţuri internaţionale. Din octombrie şi până acum, retailerul a deschis sub brandul Succes 5 magazine de proximitate dintre care două în sectorul 3, unul în sector 4, unul în sector 5 şi un altul în sector 6. Planurile lor sunt însă extrem de ambiţioase. Compania vrea să inaugureze anul acesta 50 de noi magazine în Bucureşti şi alte câteva zeci în principalele oraşe din zona de sud şi vest a ţării. „Decizia de expansiune s-a luat după lungi analize a pieţei din marile oraşe din România. Ajungând  la concluzia că am rămas aproape singurul retailer român care rezistă şi se extinde pe piaţa din ţară, ne-am hotărat să ne continuăm expansiunea la nivel naţional, având preţuri competitive, preţuri de hipermarket în magazine de proximitate, având o logistică performantă şi o echipă dornică de muncă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Anca Dragotescu, directorul executiv al companiei.

Costuri mici cu noile deschideri

Chiar dacă nu au dorit să menţioneze la cât se ridică învestiţia medie într-un magazin de proximitate Succes, oficialii companiei susţin că sumele sunt minime având în vedere că mare parte dintre lucrări vor fi făcute chiar de către Succes Nic Com, care activează în multe alte domenii printre care construcţii. „Fiecare magazin este diferit faţă de celălalt. Unele locaţii necesită îmbunătăţiri majore, altele unele minore.De asemenea, compania noastră are în structura sa foarte multe departamente, precum construcţii, aluminiu şi pvc, producţie publicitară, nefiind nevoie să apelăm la serviciile unor alte companii pentru a realiza amenajările interioare şi exterioare ale unei unităţi. Amenajarea spaţiului, de la partea de construcţii, utilarea unităţii cu mobilier şi până la realizarea şi montarea firmei luminoase şi aprovizionarea cu marfă se face cu resursele umane şi materiale proprii”, a mai explicat Dragotescu potrivit căreia suprafaţa medie a unui magazin Succes din Bucureşti este de 100 de metri pătraţi.

Competiţie acerbă

Pe o piaţă aglomerată cum este cea a capitalei, cei de la Succes Nic Com sunt convinşi că vor reuşi având ca principal atu flexibilitatea. De asemenea, compania s-a promovat ca un retailer cu preţuri mici. „Există destule diferenţe între compania noastră, care este 100% românească, şi companiile multinaţionale, cea mai importantă fiind probabil cea a flexibilităţii politicii noastre comerciale faţă de cea a multinaţionalelor. Deciziile se iau într-un timp mai scurt, compania Succes promovând în acelaşi timp şi iniţiativa personală a celor care fac parte din echipa Succes”, mai spune Dragotescu.

Practic, Succes se va „bate” pe cota de piaţă cu trei mari lanţuri de retail internaţionale. Este vorba despre cel mai mare lanţ de supermarketuri din ţară, Mega Image. Retailerul deţinut de grupul Delhaize s-a extins agresiv anul trecut pe segmentul magazinelor de proximitate, deschizând în parteneriat unităţi cu suprafeţe de aproximativ 100 metri pătraţi, sub brandul Shop&Go. Compania a ajuns la finele anului tercut să opereze 61 astfel de magazine, iar planul lor de extindere continuă şi anul acesta.

Retailerul gorjean este concurat şi de francezii de la Carrefour care au rebrenduit anul trecut magazin după magazin din Angst în Carrefour Express. Este vorba tot despre unităţi cu suprafeţe de aproximativ 100 de metri pătraţi  amplasate în cartierele bucureştene. Numărul unităţilor Carrefour Express a ajuns în momentul de faţă la 19.

Nu în ultimul rând, pe aceeaşi clienţi care îşi fac cumpărăturile zilnice la magazinul din colţul străzii mizează şi nemţii de la Metro, care au ajuns cu ale lor unităţi LaDoiPaşi la peste 500 de unităţi în toată ţara, dintre care 35 în Bucureşti. Conceptul în cazul lor este însă un pic diferit, vorbind despre o franciză dedicată micilor comercianţi tradiţionali care doresc să îşi dezvolte afacerea profitând de know-how-ul reţelei internţionale. Şi suprafeţele unităţilor LaDoiPaşi variază destul de mult de la un minimum de 40 de mp şi putând ajunge la 200 de mp.

Istoria reţelelor româneşti

Expansiunea foarte rapidă a retailerilor internaţional pe piaţa din Bucureşti, atât cu formate de tip hipermarket si supermarket, dar, mai nou, şi pe segmentul magazinelor de proximitate, face ca şansele de reuşită ale românilor în acest domeiu să fie relativ mică. Cel puţin aşa indică evenimentele ultimilor ani când mai mulţi retaileri români au fost nevoiţi să se retragă din business-ul cu magazine. A început  în 2009 cu insolvenţa reţelei de supermarketuri Pic controlată de fraţii Penescu şi preluată ulterior de Succes Nic Com, iar doi ani mai târziu, cel care s-a văzut nevoit să capituleze în faţa giganţilor internaţionali a fost omul de afaceri Dinu Patriciu, cel care investise în reţelele Mic.ro şi Minimax Discount. Tot anul trecut, proprietarul supermarketurilor Primăvara, compania Can Serv, a intrat în procedură de insolvenţă, o parte dintre unităţiel sale fiind preluate de Mega Image încă din 2010. Printre puţinii retailer cu vechime din Bucureşti care au mai rezistat este Nic. În momentul de faţă, General Nic Import Export SRL, proprietarul brandului Nic operează în capitală cinci unităţi, dintre acre doar trei sunt supermarketuri, în rest un magazin cu produse din tutun şi un altul pentru copii. Compania a raportat în 2011 o cifră de afaceri de 64,6 milioane de euro şi un profit net de 2,7 milioane de lei.

Cine este Succes Nic Com

Cu activitate de 19 ani în domeniul comerţului, firma omului de afaceri Nicolae Sarcină a intrat în atenţia opiniei publice în vara lui 2011 când a preluat magazinele falimentare Pic de la fraţii Penescu. Iniţial, firma din Gorj a preluat doar hipermarketul Pic din Piteşti, după care, în decembrie 2011 a redeschis sub brandul Succes şi unitatea Pic din Craiova. Acum, compania operează peste 150 de magazine de proximitate şi supermarketuri în 9 judeţe ale ţării (Argeş, Cluj, Constanţa, Dolj,Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, Ilfov), dar activează şi în domenii precum construcţii, exploatare forestieră, prelucrare şi distribuţie lemn, producţie publicitară, HORECA, operează carmangerii şi 7 staţii de distribuţie a carburanţilor. Compania a raportat în 2011 o cifră de afaceri de 274 de milioane de lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei.

Potrivit Top 300 Capital, Nicolae Sarcină este creditat cu o avere de 55 de milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...