Un român din doi ar alege un autovehicul electric sau hibrid ca mijloc de deplasare mai puţin poluant – studiu

Unul din doi români ar opta pentru un mijloc de mobilitate mai puţin poluant, cum ar fi vehiculul hibrid sau electric, iar în acest context, 7 din 10 români consideră că motorul electric şi bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban, relevă un studiu de specialitate, publicat vineri.
Economica.net - vin, 11 aug. 2017, 11:11
Un român din doi ar alege un autovehicul electric sau hibrid ca mijloc de deplasare mai puţin poluant - studiu

Conform cercetării întocmită de iVox şi susţinută de CEZ România, patru din 10 respondenţi cred că maşinile autonome vor produce schimbări importante asupra mediului, în timp ce jumătate dintre cei intervievaţi sunt de părere că întreţinerea unui autovehicul electric este mai puţin costisitoare decât cea a unui autovehicul cu motor termic.

În privinţa autonomiei unui autovehicul nepoluant, unul din cinci români au spus că ar prefera să meargă 300 de kilometri, cu bateria maşinii încărcată complet, iar 6 din 10 respondenţi preferă o autonomie electrică de peste 500 de kilometri.

‘O explicaţie ar putea fi dată de constatarea conform căreia 7 din 10 respondenţi declară că oraşele mari din România nu dispun de suficiente staţii de încărcare pentru a menţine autonomia autovehiculelor electrice din Romania’, se menţionează în concluziile studiului.

De asemenea, maşina reprezintă mijlocul de transport urban preferat de cei mai mulţi dintre români (6 din 10 respondenţi), în defavoarea bicicletei sau a altor mijloace de locomoţie.

În plus, 87% dintre cei chestionaţi consideră că beneficiul cel mai important al mijloacelor de mobilitate electrice este dat de emisiile poluante reduse. Al doilea beneficiu menţionat este că sunt mai silenţioase (49,5%).

Totodată, 50% dintre respondenţi cred că întreţinerea unui autovehicul electric este mai puţin costisitoare decât întreţinerea unui autovehicul cu motor termic, iar cei mai mulţi realizează că numărul maşinilor electrice va creşte, datorită interesului din ce în ce mai ridicat pentru modalităţi de transport care nu poluează. Astfel, 5 din 10 români estimează costurile de carburant pentru autoturismul propriu la sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc între 300 şi 500 de lei/lună pentru carburant.

Mai mult de jumătate dintre români (56%) susţin că circulă zilnic cu maşina, iar 70% dintre ei în oraş.

Pe de altă parte, 7 din 10 români consideră că o altă metodă eficientă de reducere a poluării în oraşele mari din România ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred că bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluării.

Studiul iVox a fost realizat pe un eşantion de 1.668 respondenţi proveniţi din oraşe mari, cu peste 100.000 locuitori, în perioada 24 – 30 iulie 2017.

În România, vânzările de autovehicule ecologice s-au triplat (+215,75%) în primele şase luni ale anului, ajungând la 982 de unităţi, de la 311 exemplare consemnate în aceeaşi perioadă din 2016, conform statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultată de AGERPRES.

În perioada de referinţă, ponderea autoturismelor ‘eco’ în totalul vânzărilor a fost de 1,7% pe plan local, iar comercializarea de maşini electrice s-a majorat cu 197,1%, în timp ce în cazul celor hibride s-a consemnat o creştere de 218,1%.

Clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100% în primele şase luni ale anului are pe primul loc marca Mercedes-Benz, cu 32 de unităţi, urmată de BMW (29), Renault (12), Audi (8), Volkswagen şi Volvo (câte 5 exemplare), Mitsubishi şi Porsche (câte 4).

Totodată, cele mai multe maşini hibride vândute în România, din ianuarie până în iunie 2017, au fost înregistrate de Toyota (791 de unităţi), urmată de Lexus (72), Kia (8) şi Mercedes-Benz (2).

În prezent, se derulează o nouă ediţie a Programului ‘Rabla Plus’, demarat în data de 10 mai, destinat achiziţionării de maşini prietenoase cu mediul.

Prin intermediul programului, valoarea ecotichetului acordat celor care vor să-şi achiziţioneze un autovehicul nou 100% electric este, în acest an, de 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid plug-in de 4.500 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...