Un român din patru se împrumută să-şi plătească factura la încălzire – studiu

Un român din patru a fost nevoit să împrumute bani de la familie, prieteni sau instituţii bancare pentru a-şi putea plăti factura la încălzire, arată un studiu realizat de Honeywell. În regiune, şi polonezii şi ungurii apelează la aceeaşi metodă în proporţie de 26 şi 25%, în timp ce doar 11% dintre slovaci şi 9% dintre cehi se împrumută pentru a-şi putea plăti facturile la încălzire iarna. 
Andrada Ghira - joi, 16 mart. 2017, 11:02
Un român din patru se împrumută să-şi plătească factura la încălzire - studiu

Românii plătesc pe timp de iarnă facturi mari la întreţinere, fie că deţin centrale pe gaz, fie că sunt racordaţi la sistemul centralizat. În total, 26% dintre români se împrumută pentru a-şi putea plăti facturile. Dintre aceştia, 5,8% se împrumută foarte des, în timp 20,1% apelează la prieteni şi familie doar ocazional, arată un studiu Honeywell. 

Studiul mai arată că 46% dintre proprietarii de locuințe din România primesc facturile la încălzire pe baza unui consum estimat de combustibil. Dintre aceștia, peste jumătate (53%) constată depășirea consumului estimat și au nevoie de suplimentarea bugetului după sezonul de încălzire.

Întrebaţi ce măsură au luat pentru a controla mai bine suma plătită lunar pe factura de încălzire, 56,7% dintre respondenţi au declarat că au luat anumite măsuri. Cei mai mulţi români care au dorit să-şi controleze costurile spun că folosesc termostate de cameră pentru a menţine temperatura constantă, iar alţii pornesc căldura doar în camerele unde îşi petrec timpul. Alţi români pornesc căldura doar pentru o perioadă scurtă de timp, folosesc aragazul sau alte surse de încălzire sau nu pornesc aproape deloc căldura şi poartă haine mai groase. 

„Acest studiu ne arată că încălzirea locuinței poate fi foarte costisitoare, în special pe timp de iarnă, iar pentru multe gospodării, nevoia de a reduce valoarea facturilor primează în fața confortului familiei”, a declarat Gelu Olteanu, Director Vânzări Environmental & Energy Systems în cadrul Honeywell.

Românii care folosesc un termostat spun estimează că economiile generate de acesta la factura de energie sunt cuprinse între 21 şi 30%. 

Studiul mai arată că doar 2% dintre respondenţii din România controlează temperatura de acasă prin folosirea unui smartphone sau tabletă. 

De ce plătesc românii mult pentru factura de încălzire

Unul dintre motivele pentru care românii plătesc mult la factura de încălzire se datorează tehnologiilor de încălzire vechi sau învechite. Studiul arată că 59% dintre proprietarii din România nu au posibilitatea de a controla separat temperatura din fiecare cameră, iar 40% dintre cei care pot, preferă să nu facă acest lucru pentru că li se pare prea dificil sau consumator de timp. Spre comparație, acest lucru este valabil pentru 37%, respectiv 19% dintre cei din Republica Cehă, ceea ce sugerează că proprietarii cehi dețin tehnologii mai avansate. O altă cauză o reprezintă consumul ineficient de combustibil și lipsa bunelor practici. 

Studiul s-a adresat proprietarilor de locuinţe cu vârste de peste 18 ani şi  pentru a sublinia importanța încălzirii eficiente și a tehnologiilor care pot reduce costurile și risipa de energie. Cercetarea pentru acest raport a fost inițiată de Honeywell și implementată de SW Research în luna decembrie 2016. Cercetarea a fost desfășurată prin sondaj online, pe un eșantion de 4.096 de proprietari de locuințe din Republica Cehă (840), Ungaria (816), Polonia (811), România (817) și Slovacia (812).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...