Un român din patru se împrumută să-şi plătească factura la încălzire – studiu

Un român din patru a fost nevoit să împrumute bani de la familie, prieteni sau instituţii bancare pentru a-şi putea plăti factura la încălzire, arată un studiu realizat de Honeywell. În regiune, şi polonezii şi ungurii apelează la aceeaşi metodă în proporţie de 26 şi 25%, în timp ce doar 11% dintre slovaci şi 9% dintre cehi se împrumută pentru a-şi putea plăti facturile la încălzire iarna. 
Andrada Ghira - joi, 16 mart. 2017, 11:02
Un român din patru se împrumută să-şi plătească factura la încălzire - studiu

Românii plătesc pe timp de iarnă facturi mari la întreţinere, fie că deţin centrale pe gaz, fie că sunt racordaţi la sistemul centralizat. În total, 26% dintre români se împrumută pentru a-şi putea plăti facturile. Dintre aceştia, 5,8% se împrumută foarte des, în timp 20,1% apelează la prieteni şi familie doar ocazional, arată un studiu Honeywell. 

Studiul mai arată că 46% dintre proprietarii de locuințe din România primesc facturile la încălzire pe baza unui consum estimat de combustibil. Dintre aceștia, peste jumătate (53%) constată depășirea consumului estimat și au nevoie de suplimentarea bugetului după sezonul de încălzire.

Întrebaţi ce măsură au luat pentru a controla mai bine suma plătită lunar pe factura de încălzire, 56,7% dintre respondenţi au declarat că au luat anumite măsuri. Cei mai mulţi români care au dorit să-şi controleze costurile spun că folosesc termostate de cameră pentru a menţine temperatura constantă, iar alţii pornesc căldura doar în camerele unde îşi petrec timpul. Alţi români pornesc căldura doar pentru o perioadă scurtă de timp, folosesc aragazul sau alte surse de încălzire sau nu pornesc aproape deloc căldura şi poartă haine mai groase. 

„Acest studiu ne arată că încălzirea locuinței poate fi foarte costisitoare, în special pe timp de iarnă, iar pentru multe gospodării, nevoia de a reduce valoarea facturilor primează în fața confortului familiei”, a declarat Gelu Olteanu, Director Vânzări Environmental & Energy Systems în cadrul Honeywell.

Românii care folosesc un termostat spun estimează că economiile generate de acesta la factura de energie sunt cuprinse între 21 şi 30%. 

Studiul mai arată că doar 2% dintre respondenţii din România controlează temperatura de acasă prin folosirea unui smartphone sau tabletă. 

De ce plătesc românii mult pentru factura de încălzire

Unul dintre motivele pentru care românii plătesc mult la factura de încălzire se datorează tehnologiilor de încălzire vechi sau învechite. Studiul arată că 59% dintre proprietarii din România nu au posibilitatea de a controla separat temperatura din fiecare cameră, iar 40% dintre cei care pot, preferă să nu facă acest lucru pentru că li se pare prea dificil sau consumator de timp. Spre comparație, acest lucru este valabil pentru 37%, respectiv 19% dintre cei din Republica Cehă, ceea ce sugerează că proprietarii cehi dețin tehnologii mai avansate. O altă cauză o reprezintă consumul ineficient de combustibil și lipsa bunelor practici. 

Studiul s-a adresat proprietarilor de locuinţe cu vârste de peste 18 ani şi  pentru a sublinia importanța încălzirii eficiente și a tehnologiilor care pot reduce costurile și risipa de energie. Cercetarea pentru acest raport a fost inițiată de Honeywell și implementată de SW Research în luna decembrie 2016. Cercetarea a fost desfășurată prin sondaj online, pe un eșantion de 4.096 de proprietari de locuințe din Republica Cehă (840), Ungaria (816), Polonia (811), România (817) și Slovacia (812).

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...