Un român rezistă invaziei lanţurilor internaţionale. A închiriat spaţiul râvnit de Carrefour şi vinde ieftin

Un retailer român, cu un lanţ de şase supermarketuri în Vrancea are o metodă inedită de a rezista în faţa marilor lanţuri internaţionale. Închiriază spaţiile bune râvnite de concurenţă şi oferă produse de marcă la preţuri imbatabile, obţinute prin negocieri cu producătorii. Anul viitor va deschide şi un supermarket virtual.
Alina Stanciu - mie, 18 iun. 2014, 21:00
Un român rezistă invaziei lanţurilor internaţionale. A închiriat spaţiul râvnit de Carrefour şi vinde ieftin

Retailerul autohton Paco Prod Serv, care operează sub brandul Paco un lanţ de 6 supermarketuri în Focşani şi Odobeşti intră pe segmentul magazinelor de proximitate, urmând să deschidă în curând o unitate de 300 de metri pătraţi la kilometrul zero al oraşului, într-un spaţiu râvnit şi de Carrefour. Expansiunea este una dintre metodele la care s-a gândit antreprenorul local pentru a face faţă concurenţei acerbe venite din partea retailerilor internaţionali.

„Avem un proiect în derulare. Vom intra şi pe segmentul magazinelor de proximitate, pentru că oamenii nu mai sunt atât de atraşi de formatele mari. Vom deschide la kilometrul zero al oraşului într-un spaţiu bun, pe care l-au dorit şi cei de la Carrefour, pentru inaugurarea unui Express. Practic, trebuie să ne securizăm zona, pentru că încă nu s-a terminat piaţa Focşanului, iar marile lanţuri se extind”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Feliciu Paraschiv, proprietarul lanţului de magazine Paco. 

Se extinde încet, dar sigur

De altfel, managerul Paco este pregătit şi de un alt fel de expansiune: cea prin achiziţii sau în sistem de franciză. Cu o condiţie însă: nu îşi va risca siguranţa financiară pentru o expansiune prea agresivă.  „În ultimii ani am deschis câte un magazin pe an, dar totul este în funcţie de evoluţia pieţei. Ne orientăm şi spre achiziţii. Acolo unde spaţiile bune s-au ocupat, de ce nu am cumpăra magazinele cu totul, sau să francizăm? Preferăm însă să investim din fonduri proprii şi mai puţin cu ajutorul băncilor, pentru că altfel am deveni vulnerabili”, mai spune managerul Paco, care este cu un ochi şi pe mediul rural. „În principiu vizăm judeţul Vrancea, iar apoi zonele limitrofe.  Ne uităm si spre zona rurală cu un format de aproximativ 300 de metri pătraţi ce ar putea deservi 3-400 de clienţi”, mai spune Paraschiv. Acesta explică faptul că, indiferent de format, magazinele Paco au aceleaşi preţuri mici, iar supermarketurile lui arată la fel.

Citeşte şi

Moldoveanul care se bate cu marile lanţuri: are magazinele cu cele mai mici preţuri. Care e reţeta?

 

Şase retaileri internaţionali pe 48 de km. Doi la aceeaşi adresă 

Având o suprafaţă de 48 de km şi peste 79.000 de locuitori, cel mai mare oraş din Vrancea găzduieşte şase mari retaileri internaţionali, care au venit aici atât cu diviziile lor de hipermarket, cât şi cu cele de supermarket sau magazine de proximitate. În oraş există din 2008 un hipermarket Kaufland, au un supermarket Billa, un Lidl, două Profi, două Penny Market şi un Carrefour Market. De asemenea, în afară de lanţul Paco, în municipiu operează un alt retailer local puternic.  Este vorba despre familia Zanfir, care operează 3 supermarketuri sub brandul Zanfir în oraş, unul dintre ele, în aceeaşi clădire cu supermarketul Billa (str Dimitrie Cantemir nr 1-3).

Vor şi pe online

Paco are în plan şi deschiderea unui magazin online, proiect la care lucrează şi care se va concretiza, cel mai probabil, anul viitor. „Magazinul online este în lucru, însă acum ne concetrăm pe magazinul de proximitate. Momentan nu ştim dacă să externalizăm serviciul de livrare sau să îl facem cu resurse proprii. De asemenea, există şi problema faptului că toate preţurile vor fi vizibile, ceea ce oferă un avantaj concurenţei”, susţine Paraschiv potrivit căruia magazinele sale oferă cele mai mjici preţuri din România. „Am avut recent o campanie la Pepsi Cola. Am vândut sticla de 2,25 litri la 3,99 lei. Aşa lucrăm noi. Lucrăm direct cu fabricile, cu producătorii. În acest caz, ne-am debarasat şi noi şi producătorul de mare parte din adaos şi am reuşit să creştem vânzările cu 400%”, explică managerul paco. 

Cum au cele mai bune preţuri

De altfel, strategia Paco este puţin diferită faţă de cea a marilor retaileri în ceea ce priveşte relaţia cu furnizorii, ceea ce le permite ca, la unele produse, să aibă preţuri imbatabile. „Dacă vrei să faci ceva, poţi, deşi este foarte complicat să îţi asumi o asemenea responsabilitate. Când spui că ai cel mai mic preţ din România trebuie să fii sigur că aşa este, altfel faci o gafă care poate fi extrem de periculoasă. Noi am vrut să vedem cât de departe putem merge cu reducerea de preţuri. În retail există înţelegeri tacite (între producători şi comercianţi n.red) să nu se coboare sub un anumit preţ, dar noi am ales să nu mai respectăm aceste înţelegeri. Nu mai vrem să jucăm după regulile lor, vrem să ieşim din tipar pentru că altfel vom ieşi din piaţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Feliciu Paraschiv. 

O altă metodă folosită de Paco pentru a putea oferi preţuri bune constă în „importurile paralele”. Altfel spus, compania are printre furnizori şi importatori mai mici (nu distribuitorii oficiali) ai unor mari branduri internaţionale. „Importurile paralele ne ajută foarte mult. Colaborând cu importatorii putem obţine preţuri mai mici pe anumite categorii de produse. Dar trebuie să plăteşti imediat şi să cumperi anumite cantităţi”, mai explică managerul Paco.

Afaceri în creştere

Business-ul Paco a atins în 2013, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, cifra de 10 milioane de euro, cu aproximativ 8% mai mult decât cu un an în urmă şi cu o rată a profitului pe 2013 de 0,5%.”Estimăm că în 2014 cifra de afaceri va creşte cu 2 cifre faţă de 2013″, mai spune patronul Paco. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou record pentru ROBOR la şase luni – joi, 21.10.2021
Un nou record pentru ROBOR la şase luni – joi, 21.10.2021
ROBOR la şase luni a crescut, din nou, şi a atins cea mai mare valoare din luna mai 2020 şi până acum.
Rata de infectare din Bucureşti scade pentru prima dată în ultimele trei luni, de la 16,51, la 16,50 – joi, 21.10.2021
Rata de infectare din Bucureşti scade pentru prima dată în ultimele trei luni, de la 16,51, la 16,50 – joi, 21.10.2021
Rata de incidentă din Bucureşti a scăzut pentru prima dată în ultimele trei luni, de la 16,51 la mia de locuitori, în ...
Vaccinul anti-COVD-19 dezvoltat de Pfizer are o eficienţă ridicată în rândul adolescenţilor – studiu
Vaccinul anti-COVD-19 dezvoltat de Pfizer are o eficienţă ridicată în rândul adolescenţilor – studiu
 Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul adolescenţilor, potrivit ...