1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Un român vrea să cumpere transportul feroviar de marfă din Bulgaria. Se va bate cu ruşii

Şapte investitori s-au arătat interesaţi de privatizarea diviziei de marfă a companiei bulgare de căi ferate, iar printre ei se află şi cel mai mare operator feroviar privat de marfă din România, Grup Feroviar Român.

27 dec, 2012 | ECONOMICA.net

Emil Karanikolov, director în cadrul agenţiei de privatizare de la Sofia, a spus că în cursa pentrzu privatizare s-au înscris cinci case locale de avocatură, care reprezintă interesele unor investitori, la care se adaugă şi compania feroviară locală de transport de marfă Bulgarian Railway Company (BRC), deţinută de Grup Feroviar Român. Toţi cei şase au cumpărat documentaţia de participare la licitaţie.

Alături de aceştia, de privatizarea companiei bulgare mai este interesat un al şaptelea investitor, care a cerut amânarea datei limită de depunere a documentelor, din cauza sărbătorilor de Craciun care nu i-au permis finalizarea preparativelor.

Potrivit presei bulgare, acest al şaptelea investitor ar putea fi compania feroviară de stat din Rusia (RZD), despre care s-a spus că ar dori să pună piciorul pe piaţa europeană a transportului feroviar de marfă. Compania rusă a refuzat orice comentariu.

După o primă încercare nereuşită de a vinde divizia de marfă a companiei naţionale feroviare, autorităţile de la Sofia au reluat procedura de privatizare în luna noiembrie. Bulgarii vor să vândă divizia de marfă, adând îndatorată, ca să strângă bani pentru revitalizarea transportului feroviar de călători.

Compania românească s-a înscris şi la prima licitaţie, dar a fost descalificată după ce bulgarii au introdus, în ultimul moment, o cerinţă suplimentară pentru participare, şi anume o cifră de afaceri anuală de 500 de milioane de euro.

GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, după compania de stat CFR Marfă, şi a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 761,05 milioane de lei (circa 180 milioane euro).

Grup Feroviar Roman face parte din grupul Grampet, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO