Un sfert din IMM-urile din România au avut salariaţi detaşaţi în stăinătate în ultimii cinci ani – sondaj

Un sfert din IMM-urile din România au avut salariaţi detaşaţi în străinătate în ultimii cinci ani, iar 80% dintre cei intervievaţi au apreciat că procedurile care trebuie parcurse de către angajator în acest sens sunt birocratice, de durată şi costisitoare, arată un sondaj realizat la nivelul membrilor portalului www.immromania.ro şi ai Consiliului Naţional al IMM-urilor.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 14:11
Un sfert din IMM-urile din România au avut salariaţi detaşaţi în stăinătate în ultimii cinci ani - sondaj

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 12-23 martie 2015, o consultare care a vizat stabilirea dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile în cazul delegărilor transfrontaliere. Consultarea a fost realizată sub forma unui sondaj pe portalul www.immromania.ro, la nivelul membrilor portalului şi ai CNIPMMR.

Respondenţii acestui sondaj sunt în proporţie de 75% microîntreprinderi şi 25% întreprinderi mici. Jumătate dintre respondenţi activează în zona industriei, comerţului şi turismului, 37,5% sunt din domeniul servicii, iar restul aparţin brokerajului, scrie Agerpres.

25% dintre respondenţi au declarat că au avut salariaţi detaşaţi în străinătate în ultimii cinci ani. ‘În ceea ce priveşte procedurile care trebuie parcurse de angajator anterior dispunerii detaşării transnaţionale, 80% dintre cei intervievaţi au apreciat că acestea sunt birocratice, de durată şi costisitoare, restul respondenţilor considerându-le acceptabile sau neputând răspunde la această întrebare din lipsa cunoştinţelor’, arată sondajul.

Peste 85% dintre întreprinzători au precizat că nu au avut acces adecvat la informaţii publice centralizate privind condiţiile antreprenoriale din străinătate, condiţiile şi obligaţiile angajatorilor care detaşează transnaţional, inclusiv din punct de vedere fiscal şi plată a contribuţiilor sau la formalităţi administrative on-line pentru prestarea transfrontalieră de servicii.

Potrivit sondajului, doar 10% dintre aceştia au primit informaţii privind obligaţiile de angajator care detaşează transnaţional, inclusiv din punct de vedere fiscal şi plată a contribuţiilor la depunerea, respectiv primirea certificatului A1 de la Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale, iar 62,5% nu au primit informaţii privind obligaţiile de angajator care detaşează transnaţional, la nivel naţional, inclusiv din punct de vedere fiscal şi plată a contribuţiilor de la vreo instituţie din România şi/sau la nivelul statului membru unde au detaşat personal.

Rezultatele sondajului mai arată că, printre dificultăţile majore întâmpinate de către cei intervievaţi, se numără lipsa accesului la informaţii complete şi actuale privind prestarea serviciilor transfrontaliere, fiscalitatea excesivă şi birocraţia ridicată şi procedurile consumatoare de timp şi bani.

‘Referitor la măsurile strict necesare pentru creşterea accesului IMM-urilor din România la servicii transfrontaliere, marea majoritatea a celor intervievaţi au considerat importantă reducerea fiscalităţii pentru IMM-uri, care prestează servicii în alt stat membru UE (37,5%), urmată de îmbunătăţirea legislaţiei şi clarificarea obligaţiilor în România şi în fiecare stat membru este una dintre cele mai importante (25%) şi asigurarea accesului la informaţii complete şi actualizate pe un portal public privind prestarea de servicii transfrontaliere (25%)’, mai relevă sondajul.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...