Un startup IT înființat de 4 studenți din Timișoara a primit o finanțare de 500.000 de euro. Folosește AI în CT-uri și radiografii pentru a îmbunătăți acuratețea diagnosticului medical

10 03. 2024
raayscape startup

Înființat la sfârșitul anului 2018 de către Ștefan Iarca, Cristian Avramescu, Andrei Tenescu și Bogdan Bercean, Rayscape (numit anterior XVision) folosește inteligența artificială pentru analiză imagistică, cum ar fi radiografiile și CT-urile, cu scopul de a îmbunătăți acuratețea diagnosticului medical. Produsele sale sunt folosite în prezent de sute de instituții publice și private din toată Europa, dar și Australia, India, Asia, SUA, America de Sud și Africa.

”Echipa a jucat un rol important în decizia noastră, și Rayscape a adus împreună toți oamenii cu expertiza și backgroundul potrivit. Ștefan ne-a impresionat chiar din prima zi și am știut că facem pariul corect. Realizările lor sunt impresionate și piețele numeroase pe care au intrat arată potențialul soluției lor”, a spus Valentin Filip, Managing Partner Fortech Investments.

Rayscape oferă analiza în timp real a investigațiilor imagistice medicale în mai puțin de 1 minut (timpul de procesare pentru raze X este de până în 30 de secunde, iar pentru CT este de sub 1 minut). Potrivit reprezentanților companiei, utilizarea produselor Rayscape duce la o creștere cu 12% a sensibilității pentru detectarea nodulilor pulmonari, o reducere cu 30% a timpului de așteptare pentru aflarea diagnosticului și o reducere a distorsiunilor umane de până la zece ori.

În România, soluțiile startup-ului sunt folosite de către Spitalul Fundeni din București, Spitalul Județean din Timișoara, dar și de către rețelele private Regina Maria și Medicover. De asemenea, Rayscape a fost premiat de Societatea Română de Radiologie. Anul trecut, a fost una dintre cele 43 de companii selectate de Google în programe pentru dezvoltarea startup-urilor.

În cadrul evenimentului Demo Day din cadrul acceleratorului au mai fost premiate două startup-uri. Beesers, o aplicație românească de servicii medicale la domiciliul pacienților, care a ridicat premiul Audience Award și Readmio (Cehia), o soluție pentru procesul de învățare a copiilor, care folosește recunoașterea vocală, a primit premiul Cohort Award, a anunțat Rubik Hub, organizatorul acceleratorului de afaceri.