Un summit în noiembrie consacrat Brexit-ului presupune ajungerea la un acord în câteva zile, susţin oficiali europeni

Economica.net
07 11. 2018
brexit_51167100

Un summit al UE prevăzut iniţial pentru 17-18 noiembrie nu mai este de actualitate din cauza lipsei unui ‘progres decisiv’ în vederea ajungerii la un acord final privind frontiera irlandeză.

Unii diplomaţi europeni au speculat că premierul britanic Theresa May ar putea folosi apropiata sa vizită în Belgia, ocazionată de ceremoniile de marcare a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, pentru a încheia un acord, dacă May va obţine până atunci sprijinul executivului său în acest dosar.

În negocierile privind Brexit-ul, frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene.

Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.