Un supercomputer va putea prezice viitorul: De la calamităţi naturale, la dezastre financiare

Savanţii din întreaga lume lucrează la crearea unui computer capabil să prezică dezastrele economice şi naturale. The Living Earth Simulator Project (LES)/"Simulatorul condiţiilor de viaţă de pe Pământ" poate prezice răspândirea bolilor şi crizele financiare.
Economica.net - lun, 05 dec. 2011, 20:32
Un supercomputer va putea prezice viitorul: De la calamităţi naturale, la dezastre financiare

Costurile pentru realizarea unui astfel de sistem se ridică la aproximativ 930 milioane de euro. Computerul va fi creat în aşa fel încât să adune informaţii de pe toate sursele posibile, atât de pe site-urile şi statisticile guvernamentale, cât şi de pe bloguri şi reţele de socializare, pentru a putea realiza o analiză detaliată a factorilor şi a putea prognoza cu exactitate când va avea loc o nouă criză financiară sau o calamitate naturală, relatează dailymail.co.uk.

Savanţii care se află în spatele acestei idei vor să creeze un fel de „sistem nervos al Planetei”, care va putea înlocui actualul sistem, deja depăşit tehnologic.

„Ideea este să adunăm informaţii vitale dintr-o multitudine de surse şi apoi să le analizăm, folosindu-ne de cel mai puternic computer construit vreodată”, a declarat profesorul Dirk Helbing, unul dintre coordonatorii proiectului implementat de către Institutul Federal Elveţian de Tehnoligie din Zurich.

Profesorul a continuat spunând că multe dintre problemele pe care le avem astăzi, inclusiv instabilitatatea din domeniile social şi economic, dar şi războaiele, răspândirea diverselor boli sunt cauzate de comportamentul uman. Aparent există o lipsă gravă de înţelegere a modului în care funţionează societatea şi economia actuală.

Profesorul Helbing spune că LES-ul va putea să prezică răspândirea unor boli infecţioase precum gripa porcină, va identifica metode care vor ajuta la schimbările climatice şi chiar va fi capabil să împiedice o posibilă criză financiară. Supercomputerul va conţine date din diferite domenii, iar hardul său va fi capabil să analizeze la o scală gigantică toate informaţiile.

În jur de 30 de experţi în IT s-au arătat deja interesaţi de proiect şi vor ajuta la crearea supercomputerului. Proiectul a fost deja pus în lista de priorităţi a Comisiei Europene, care va finanţa parţial implementarea acestuia.

Un proiect atât de complex a atras o serie de critici din partea unor savanţi care susţin că încercarea de a înmagazina o cantitate atât de mare de date într-un singur computer este aproape imposibil de realizat.

„Sunt aştepate mai multe dezastre financiare, însă detaliile unei astfel de crize sunt ascunse în complexitatea factorilor, exact cum s-a întâmplat şi în cazul ultimei crize financiare mondiale. Noi sperăm să găsim precursorii instabilităţii pentru a putea interveni la timp şi a putea împiedica realizarea unor viitoare dezastre economice”, a declarat Steven Bishop, profesor la secţiunea de dinamică non-lineară din cadrul Facultăţii de Matematică şi Fizică din Marea Britanie şi unul dintre personajele cheie în implementarea acestui proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...