Un tablou de Victor Brauner, vândut cu peste 300.000 de euro, la o licitaţie la Londra

Tabloul "Septième sens", de Victor Brauner, a fost vândut pentru suma de 308.458 de euro (265.250 de lire sterline), la o licitaţie organizată la Londra, de casa Sotheby's, potrivit site-ului sothebys.com.
Economica.net - joi, 07 feb. 2013, 20:50
Un tablou de Victor Brauner, vândut cu peste 300.000 de euro, la o licitaţie la Londra

Pictura „Septième sens” („Al şaptelea simţ”, n.r.), estimată la un preţ cuprins între 250.000 – 350.000 de lire sterline, s-a aflat printre loturile Licitaţiei de artă suprarealistă organizată de casa Sotheby’s marţi, la Londra.

Tabloul lui Victor Brauner, care are dimensiunile de 50 x 70 de centimetri, a fost pictat la Zurich, fiind datat 2 iunie 1948.

Potrivit site-ului oficial al Sotheby’s, printre vedetele acestei licitaţii s-au numărat tablourile „Le fermier et son épouse”, de Joan Miró, vândut pentru 6.820.683 de euro, „Portrait of Mrs Harrison Williams”, de Salvador Dalí – 2.652.859 de euro şi „Les belles relations”, de René Magritte – 2.262.125 de euro.

Victor Brauner s-a născut pe 15 iunie 1903, la Piatra-Neamţ, şi a decedat în data de 12 martie 1966, la Paris.

Potrivit guggenheim.org, Victor Brauner a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, iar în anul 1924 a avut prima expoziţie la Bucureşti. În 1925 a plecat la Paris, însă a revenit în România după aproximativ un an. Brauner s-a stabilit la Paris în 1930 şi a devenit prieten cu Constantin Brâncuşi. Ulterior, l-a cunoscut pe Yves Tanguy, care l-a introdus în cercurile artiştilor suprarealişti, în 1933.

André Breton a fost cel care a scris introducerea catalogului primei expoziţii a lui Brauner de la Paris, care a fost vernisată la Galeria Pierre, în 1934. Expoziţia nu a fost însă bine primită de public, iar în 1935 Brauner s-a întors la Bucureşti, unde a rămas până în 1938, când s-a întors la Paris, unde s-a stabilit definitiv.

În anul 1930, Brauner a pictat tabloul „Autoportret cu ochiul scos”, temă premonitorie. În anul 1938, Victor Brauner şi-a pierdut ochiul stâng încercând să-l apere pe Esteban Frances, în timpul unei dispute violente pe care acesta din urmă a avut-o cu Oscar Domínguez. Acest fapt l-a inspirat pe scriitorul Ernesto Sabato în romanul său „Despre eroi şi morminte”.

În 1966, Brauner a fost desemnat să reprezinte Franţa la Bienala de artă de la Veneţia. În timpul vieţii sale, Brauner a avut expoziţii personale în oraşe precum New York şi Londra.

În prezent, lucrările sale se regăsesc în cele mai importante muzee din lume, între care şi Metropolitan Museum of Art din New York.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...