1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Arcelor Mittal Galaţi rămâne fără curent. Un trader i-a suflat de sub nas energia ieftină de care avea nevoie

2,3 TWh, pe doi ani,energie scoasă la vânzare de Nuclearelectrica, a fostă adjudecată de un trader de energie cu afaceri în toată regiunea. Arcelor Mittal Galaţi, cel care trebuia teoretic să primească acest contract, a pierdut licitaţia.

20 mar, 2014 | | ECONOMICA.net

O cantitate uriaşă de energie, 2,3 TWH, a fost adjudecată azi de pe bursă de traderul GEN-I Bucharest – Electricity Trading and Sales de la Nuclearelectrica, la preţul de 166 de lei/MWh, mai mult cu 3 lei decât preţul minim cerut de Centrala de la Cernavodă. Durata contractului este de doi ani, 28 martie 2014 – 31 martie 2016, iar valoarea sa este de aproape 85 de milioane de euro.

Preţul la care s-a adjudecat licitaţia poate fi considerat unul mic, având în vedere cantitatea scoasă la vânzare şi preţul mediu de tranzacţionare pe bursă din ultimul timp, de circa 170 de lei/MWh. Plata se va face anticipat, cu 2 zile înainte de începerea lunii de livrare.

La licitaţie a mai participat ArcelorMittal Galaţi, combinat care, în ultimii doi ani, şi-a asigurat energia necesară funcţionării tot de la Nuclearelectrica, o cantitate asemănătoare celei adjudecate acum de traderul GEN-I.

Cantitatea de energie scoasă la vânzare de Nuclearelectrica reprezenta exact necesarul de consum al combinatului de la Galaţi pentru perioada respectivă.

Combinatul din Galaţi are mari probleme. Confruntat cu al cincilea an consecutiv de pierderi, din cauza dificultăţilor prin care trece piaţa de oţel, Arcelor Mittal Galaţi are şi costuri mari cu energia, în special cu plata certificatelor verzi aferente dezvoltării de capacităţi de producere de energie din surse regenerabile, în România. Costurile suplimentare au fost estimate de conducerea combinatului la circa 15 milioane de euro, doar anul trecut. ArcelorMital Galaţi, împreună cu Alro Slatina, au fost cei mai vocali contestatori ai sistemului de subvenţie prin certificat verde al industriei eoliene şi solare. Aceştia, alături de alţi industriaşi, au solicitat statului să fie exceptaţi, în cea mai mare măsură, de la plata acestor certificate, ameninţând cu concedieri sau relocări de capacităţi de producţie.


GEN-I Bucharest-Electricity Trading and Sales este un grup sloven cu afaceri în energie şi petrol în toată Europa Centrală şi De Sud-Est, Italia şi Turcia. Este deţinut de un concern sloven, Petrol dd Ljublijana, în acţionariatul căruia intră fonduri de investiţii, bănci şi alte persoane fizice şi juridice.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO