Un trader JPMorgan are plasamente prin care influenţează o piaţă a derivatelor de 10.000 mld. dolari

Un trader JPMorgan Chase pe derivate legate de stabilitatea financiară a corporaţiilor a acumulat poziţii de tranzacţionare atât de mari încât a ajuns să influenţeze prin deciziile sale piaţa, evaluată la 10.000 miliarde de dolari, au declarat traderi citaţi de Bloomberg.
Economica.net - vin, 06 apr. 2012, 13:59
Un trader JPMorgan are plasamente prin care influenţează o piaţă a derivatelor de 10.000 mld. dolari

Traderul este Bruno Iksil, un angajat JPMorgan din Londra, au afirmat cinci surse de la fonduri de hedging şi bănci rivale, fără a-şi face publică identitatea, notează agenţia.

Acesta este specializat pe o piaţă a indicilor de credit, care a devenit în ultimul deceniu cea mai mare platformă de a miza pe probabilitatea de default a unei companii.

Investitorii se plâng că tranzacţiile lui Iksil ar putea distorsiona piaţa, afectând deţinătorii de obligaţiuni care se folosesc de indicii respectivi pentru a-şi asigura instrumente financiare cu venit fix a căror valoare este de sute de miliarde de dolari. Analiştii şi investitorii folosesc indicii pentru a evalua percepţia riscului pe pieţele de credit.

Chiar dacă Iksil dezvăluie puţine detalii despre plasamentele sale altor traderi, aceştia afirmă că ordinele pentru tranzacţii ale acestuia sunt cele mai mari pe care le-au întâlnit. Doi traderi ai unor fonduri de hedging au afirmat că au existat variaţii foarte puternice de preţ în momente când ştiau de la dealeri că Iksil se află în piaţă.

Un purtător de cuvânt al JPMorgan a refuzat să comenteze pe tema tranzacţiilor lui Iksil, iar acesta nu a răspuns la mesaje şi emailuri.

Indicii de credit sunt legaţi de riscul de default al unui grup de cel puţin 100 de companii. Cel mai nou şi mai activ indice pentru emitenţi cu rating recomandat pentru investiţii a înregistrat joi cea mai mare creştere din ultimele patru luni.

Iksil, spre deosebire de alţi traderi JPMorgan care investesc banii clienţilor, lucrează în biroul central de investiţii. Divizia este afiliată trezoreriei băncii şi ajută la controlul riscurilor, dar şi la investirea lichidităţilor.

Biroul central de investiţii şi trezoreria JPMorgan deţineau la sfârşitul anului trecut instrumente financiare de peste 355 miliarde de dolari, în urcare cu 14% faţă de anul anterior.

Iksil, aflat la JPMorgan din 2005, ar putea avea poziţii acumulate de 100 de miliarde de dolari pe contracte pe un indice pentru companii nord-americane din categoria celor recomandate pentru investiţii, au estimat surse din piaţă.

O altă sursă, care cunoaşte situaţia de la JPMorgan, a afirmat că poziţiile lui Iksil totalizează câteva zeci de miliarde de dolari, iar şefii au cunoştinţă de tranzacţii.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...