Un tratat controversat privind telecomunicaţiile, semnat de 89 de ţări

Noul tratat al ONU privind reglementarea telecomunicaţiilor a fost semnat vineri de 89 de state membre ale Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), în ciuda opoziţiei mai multor ţări, printre care SUA, în numele libertăţii internetului, transmite AFP.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 20:13
Un tratat controversat privind telecomunicaţiile, semnat de 89 de ţări

„Le mulţumesc celor 89 de state care au semnat tratatul”, a declarat Mohamed al-Ghanim, preşedintele Conferinţei mondiale privind telecomunicaţiile internaţionale, care şi-a încheiat vineri lucrările la Dubai.

Tratatul urmează să intre în vigoare în 2015, însă 55 de ţări, printre care şi SUA, nu au semnat documentul, a adăugat el.

Şeful delegaţiei americane, Terry Kramer, a părăsit sala de discuţii la începutul ceremoniei de semnare a tratatului, potrivit jurnaliştilor.

„Sper că cele 55 de state care nu au semnat tratatul sau care mai trebuie să aibă consultări, se vor gândi din nou”, a adăugat Ghanim, şeful Autorităţiii de reglementare a telecomunicaţiilor în Emiratele Arabe Unite (EAU).

Noul tratat care actualizează, pentru prima dată din 1988, Regulamentul Telecomunicaţiilor Internaţionale (RTI), a stârnit obiecţiile operatorilor de internet, ale militanţilor şi ale mai multor ţări, în frunte cu SUA, care se tem că documentul va contribui la punerea internetului sub control guvernamental.

„Statele Unite au considerat întotdeauna că (tratatul) nu ar trebui să privească şi conţinutul internetului sau guvernanţa sa”, a explicat Kramer, când a anunţat că ţara sa nu poate ‘semna (textul) în forma sa actuală’.

Totuşi, secretarul general al UIT, Hamadoun Toure, a răspuns că noul tratat nu vizează internetul şi nu aduce atingere libertăţilor.

„Această conferinţă nu are niciun impact asupra internetului”, a dat asigurări Toure, cu puţin timp înaintea ceremoniei de semnare, precizând că singurul text care evocă internetul este o rezoluţie fără caracter obligatoriu privind promovarea unui mediu favorabil pentru o mai mare dezvoltare a internetului.

Rezoluţia subliniază, printre altele, că ‘toate guvernele trebuie să aibă o responsabilitatea egală în materie de guvernanţă internaţională a internetului’, potrivit textului.

Toure a mai afirmat că dreptul la libertatea de exprimare a fost confirmată în preambulul tratatului.

„Statele membre îşi reafirmă angajamentul de a pune în aplicare prezentul regulament într-o manieră care respectă şi confirmă obligaţiile lor în materie de drepturi” ale omului, se mai precizează în comunicat.

Însă motorul de căutare Google, extrem de criticat la conferinţa de la Dubai, a precizat joi că mai multe guverne participante vor să sporească cenzura.

„Ceea ce este clar la conferinţa UIT de la Dubai, este că mai multe guverne vor să întărească regulamentul şi cenzura pe internet”, a declarat grupul într-un comunicat.

„Suntem cu ţările care refuză să semneze acest tratat şi cu milioanele de voci care ni s-au alăturat pentru a susţine un internet liber şi deschis”, a adăugat Google.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii și a menținut prețul benzinei....
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv ...