1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Un tribunal britanic a decis că şoferii Uber se bucură de acelaşi drepturi ca şi angajaţii obişnuiţi

Şoferii care lucrează pentru serviciul de rezervări de automobile Uber nu trebuie considerat liber profesionişti ci angajaţi, ceea ce înseamnă că au dreptul să primească salariul minim pe economie şi vacanţe plătite, a decis vineri un tribunal britanic, informează Reuters.

28 oct, 2016 | Agerpres

Această decizie ar putea afecta alte mii de persoane care lucrează pentru firme cu un model de business similar, care deseori îşi oferă serviciile prin intermediul unei aplicaţii pe telefonul mobil.

'Aceasta este o victorie importantă care va avea un impact pozitiv uriaş asupra şoferilor şi altor mii de persoane care lucrează în industrii unde este des utilizat subterfugiul cu liber profesionişti', a declarat Maria Ludkin, director juridic la sindicatul GMB, care a înaintat cazul unui tribunal din Londra.

Uber, companie evaluată la 62,5 miliarde de dolari şi printre investitorii căreia se regăsesc nume precum Goldman Sachs şi Google Ventures, susţine că cei peste 40.000 de şoferi ai săi din Marea Britanie care utilizează platforma sa sunt liber profesionişti.

Uber a anunţat că va face recurs la decizia tribunalului. 'Deşi această decizie este una preliminară care vizează doar două persoane o vom contesta', a declarat directorul general de la subsidiara britanică a Uber, Jo Bertram.

Compania a susţinut întotdeauna că este o platformă tehnologică care conectează călătorii cu şoferi şi în cadrul acestui proces colectează un comision. Cu toate acestea, criticii săi susţin că în realitate Uber este o companie similară cu o companie de taxi tradiţională, astfel că şoferii săi sunt de fapt angajaţi şi astfel Uber are unele responsabilităţi legale faţă de ei.

Decizia tribunalului britanic ar putea avea implicaţii mai largi asupra unor servicii la cerere precum transport, alimentaţie, curăţenie care deseori sunt accesibile prin intermediul unei aplicaţii pe telefonul mobil. Susţinătorii acestor servicii susţin că ele sunt convenabile atât pentru utilizatori, cât şi pentru furnizori însă criticii susţin că persoanele care oferă aceste servicii nu beneficiază de anumite drepturi specifice angajaţilor.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, iar din februarie 2015 Uber este prezentă şi în România, la Bucureşti, cu trei servicii: uberX, UberSELECT şi Uber Child Seat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO