Un tribunal chinez a decis că Apple poate comercializa în continuare iPad în Shanghai

Un tribunal din Shanghai a respins joi cererea companiei chineze Proview Technology de a interzice vânzările de tablete iPad în oraş, în cadrul unui conflict juridic mai larg referitor la drepturile Apple asupra acestei mărci în China.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 16:25
Un tribunal chinez a decis că Apple poate comercializa în continuare iPad în Shanghai

Tribunalul a luat decizia în urma audierilor care au avut loc miercuri, constatând că Proview Technology nu a prezentat dovezi suficiente care să îi susţină cererea.

Proview Technology a susţinut că este proprietara mărcii iPad în China şi că vrea să obţină o hotărâre judecătorească pentru a obliga Apple să oprească vânzările tabletelor PC în Shanghai, unde compania americană deţine trei magazine.

Curtea a constat însă că nu există dovezi că tabletele iPad „constituie o încălcare a mărcii comerciale”.

Pe site-ul tribunalului se mai arată că „nu există nicio lege sau reglementare care să interzică Apple că continue comercializarea iPad”.

Este foarte rar ca o companie din China să acuze o companie străină de încălcarea mărcii comerciale. În schimb, se întâmplă frecvent ca firme străine să reclame încălcarea proprietăţii intelectuale de către companii chineze.

Potrivit Wall Street Journal, Proview Technology ar putea cere Apple compensaţii de până la două miliarde de dolari, după ce în urmă cu peste doi ani a vândut cu 35.000 de lire sterline marca grupului american.

Conform unor documente deţinute de Apple, care includ emailuri şi un contract, grupul a convenit cu Proview, în urmă cu peste doi ani, să cumpere drepturile asupra mărcii iPad în mai multe ţări. Preţul a fost de 35.000 de lire sterline (55.494 dolari la cursul actual).

China este importantă pentru Apple nu doar ca piaţă de consum ci şi pentru că ţara este o bază importantă de producţie pentru iPad şi alte produse ale companiei.

Proview, un producător de ecrane pentru PC-uri care a cerut protecţie sub legea falimentului, susţine că deţine drepturile exclusive pentru marca iPad în China şi a cerut oprirea exporturilor şi importurilor de iPad-uri. O interdicţie asupra exporturilor ar avea implicaţii majore asupra Apple, întrucât grupul foloseşte furnizori din China pentru multe din componentele folosite pentru iPad şi alte produse vândute la nivel global.

Preşedintele Shenzen Proview, Yang Rongshan, a declarat că autorităţile din peste 30 de oraşe au luat măsuri în privinţa disputei. Chiar dacă tableta iPad rămâne disponibilă la magazinele Apple din China şi la alţi retaileri, oficiali guvernamentali au impus retragerea acestora din unele magazine din ţară.

Apple contestă pretenţiile Proview asupra mărcii iPad, afirmând că a cumpărat drepturile asupra numelui în China în 2009.

Grupul american a făcut totodată recurs la o decizie din decembrie a unui tribunal din Shenzhen, care este în favoarea Proview.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...