1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Un tribunal din Croaţia a ordonat arestarea directorului general de la MOL

Un tribunal din Zagreb a ordonat arestarea directorului general de la compania petrolieră ungară MOL, Zsolt Hernadi, care este suspectat că l-a mituit pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru a obţine controlul la compania petrolieră croată INA, transmite agenţia croată HINA.

27 sep, 2013 | Agerpres

Potrivit HINA, tribunalul a cerut arestarea lui Zsolt Hernadi la propunerea departamentul anticorupţie, USKOK. În aceste condiţii, un mandat pentru arestarea lui Hernadi poate fi emis.

HINA a adăugat că procuratura a cerut arestarea lui Hernadi după ce Ungaria a respins, pentru a doua oară, cererea Croaţiei de a-l interoga pe directorul MOL ca suspect în cazul de mită ce priveşte preluarea controlului la INA de către compania MOL.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firmă ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL reacţionează spunând că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

De asemenea, anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Grupul Mol este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania deţine, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 kilometri în Ungaria.

În România, MOL deţine 138 de benzinării şi a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO