1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Una din cele mai mari comori din istoria Europei, descoperită în insula Jersey

Una dintre cele mai mari comori din istoria europeană a fost descoperită de doi arheologi amatori în Jersey, cea mai mare şi mai cunoscută dintre insulele Canalului Mânecii, aflată sub jurisdicţia Regatului Unit. După 30 de ani de căutări, aceştia au găsit tezaurul, compus din monede de aur şi argint, evaluat de experţi între 5 milioane şi 16,5 milioane de dolari, relatează agenţia britanică de presă Press Association.

27 iun, 2012 | Agerpres

Comoara cântăreşte în jur de 750 de kilograme. Monedele descoperite, datând aproximativ din anul 50 î.Hr., se aflau în circulaţia tribului celtic numit Coriosolitae, care trăia în nordul actualei Bretanii, în largul coastei Normandiei.

Fabuloasa sumă, consideră oamenii de ştiinţă, ar putea să fi fost ascunsă înaintea invaziei romane, insulele Canalului Mânecii fiind locul preferat pentru astfel de ascunzători de către triburile care fugeau din calea invadatorilor romani. La mijlocul secolului I î.Hr., legionarii de sub comanda lui Iulius Caesar au cucerit triburile galilor.

Cercetătorii nu au putut încă stabili numărul exact al monedelor, deoarece de-a lungul timpului metalul în amestec cu lutul s-a aglutinat într-atât de mult încât a ajuns să semene cu un lingou uriaş.

Conform estimărilor preliminare, această cifră poate varia între 30.000 şi 50.000 de monede, colecţionarii estimând că fiecare monedă ar valora 100-200 de lire sterline. Astfel, valoarea totală a comorii a fost estimată între 5 milioane şi 16,5 milioane de dolari.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO