Unde sunt angajaţii cu cea mai ridicată productivitate a muncii – CNIPMMR

Regiunea Bucureşti-Ilfov are - dintre cele opt regiuni ale ţării - cea mai ridicată productivitate a muncii (raport între cifra de afaceri şi numărul de salariaţi), de 440.300 lei/salariat, la polul opus situându-se Regiunea Sud-Vest, cu 175.200 lei/salariat, în condiţiile unei medii naţionale de 246.200 lei/salariat, conform datelor menţionate în 'Carta Albă a IMM-urilor din România'- ediţia 2014.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 11:20
Unde sunt angajaţii cu cea mai ridicată productivitate a muncii - CNIPMMR

‘Regiunea Bucureşti-Ilfov concentrează numeric, ca potenţial şi ca rezultate, o parte semnificativă din activitatea IMM-urilor: 54% din volumul total al datoriilor, aproximativ 24% din salariaţi, 38% din cheltuielile salariale, 39% din volumul rezultatului net, 39% din volumul cifrei de afaceri, dar şi de 41% din volumul rezultatului net. Acest fapt apropie, ca tendinţă, economia românească – pe segmentul IMM-urilor – de economiile ţărilor în dezvoltare, caracterizate printr-o puternică concentrare economică în zona metropolitană’, arată analizele cuprinse în Carta Albă.

În urma sondajelor efectuate la nivelul întreprinzătorilor mici şi mijlocii, reiese că – pe regiuni de dezvoltare – inegalităţile s-au amplificat între judeţe.

‘În regiunea nord-est, activităţile IMM-urilor se polarizează în judeţele Iaşi, Bacău şi Suceava, la valori maxime, în paralel cu reducerea relativă a activităţii în judeţul Botoşani, acesta ocupând ultimul loc. De asemenea, regiunea Vest înregistrează o amplificare a valorii ecartului economic între judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Pe de altă parte, în regiunea Centru se înregistrează o creştere a forţei IMM-urilor în judeţele Braşov şi Mureş, şi o reducere în Covasna. Regiunea Bucureşti-Ilfov este atipică prin comparaţie cu celelalte regiuni de dezvoltare. Ponderea judeţului Ilfov a sporit în ultima perioadă, însă acesta rămâne puternic diferit ca profil de activitate, performanţe şi pondere în întreaga regiune Bucureşti-Ilfov’, se precizează în Carta Albă.

Versiunea în limba română a ‘Cartei Albă a IMM-urilor din România 2014’ a fost lansată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România /CNIPMMR/, lucrarea reprezentând cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România.

Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), IMM-urile din România au încă o forţă economică redusă comparativ cu Uniunea Europeană.

‘Aplicând grila de încadrare standard din Uniunea Europeană după numărul de salariaţi şi volumul cifrei de afaceri, peste 98% dintre întreprinderi realizează cifre de afaceri de sub 2 milioane de euro. Aproximativ 38% dintre IMM-uri se plasează sub 20.000 lei cifră de afaceri, în timp ce doar 29,5% dintre IMM-uri au o cifră de afaceri de peste 200.000 lei’, a declarat Ovidiu Nicolescu pentru AGERPRES.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...