Unde sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe locuinţe din România

Preţul mediu de tranzacţionare la nivel național al apartamentelor vechi în prima jumătate a acestui an a fost de aproximativ 704 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2% față de semestrul II din 2011. Raportat la moneda naţională, apartamentele vechi au înregistrat o creştere de aproximativ 1%.
Andrada Ghira - mie, 22 aug. 2012, 12:37
Unde sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe locuinţe din România

În ceea ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 27 de oraşe care fac obiectul prezentei analize de piaţă realizata de compania de evaluare Darian, acesta a fost de aproximativ 785 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Raportat la moneda naţională de fapt apartamentele vechi au înregistrat o creştere de aproximativ 1%.

“O particularitate a acestei perioade este aceea că deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima perioadă a facut însa ca în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda naţională, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe comparativ cu semestrul trecut şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Care sunt preturile apartamentelor vechi

Cele mai ieftine apartamente vechi, in functie de pretul pe metru patrat se gasesc la Resita: 461 euro/mp, urmate de cele din Baia Mare (514 euro/mp), Bistrita (523 euro/mp), Satu Mare (531 euro/mp) si Miercurea Ciuc (547 euro/mp).

La polul opus, cele mai scumpe apartamente vechi sunt cele din Bucuresti, unde pretul mediu pe mp este de 968 euro. Topul este continuat de Cluj-Napoca (965 euro/mp), Timisoara (873 euro/mp), Constanta (848 euro/mp) si Iasi (841 euro/mp).

Care sunt preturile apartamentelor noi

Cele mai ieftine apartamente noi pe mp sunt cele din Baia Mare, unde pretul mediu este de 576 euro/mp. Urmatorul oras in topul celor mai ieftine locuinte noi este Satu Mare (584 euro/mp), Bistrita (585 euro/mp), Alba Iulia (600 euro/mp), Deva (654 euro/mp).

Cele mai scumpe apartamente noi sunt cele din Capitala (1.157 euro/mp), urmate de cele din Cluj-Napoca (986 euro/mp), Iasi (949 euro/mp), Brasov (932 euro/mp) si Timisoara (896 euro/mp).

 

Te-ar mai putea interesa și
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față de ce se întâmplă pe piețele din Europa, dar lucrurile se vor schimba în......
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...
Cum arată tramvaiele turcești care ar putea sosi în vară la Timișoara
Cum arată tramvaiele turcești care ar putea sosi în vară la Timișoara
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat săptămâna aceasta că primele tramvaie turcești din comanda de 21 de garnituri ...
Datoria publică şi deprecierea leului. Creditele în valută ale populaţiei mai reprezintă doar 10% din totalul creditelor – analiză
Datoria publică şi deprecierea leului. Creditele în valută ale populaţiei mai reprezintă doar 10% din totalul creditelor ...
O depreciere mai accentuată a leului nu ar pune presiune pe împrumuturile în valută, aşa cum s-a întâmplat în criza ...