Unele guverne investesc mai mult în arme decât în securitatea alimentară şi climatică – secretarul general al ONU

Secretarul general al ONU a apreciat marţi că este "dureros" că unele guverne sacrifică lupta împotriva foametei şi a încălzirii climei pentru a cheltui "fără măsură" pe armament, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 14 feb. 2024, 08:54
Unele guverne investesc mai mult în arme decât în securitatea alimentară şi climatică - secretarul general al ONU

„Este dureros să vedem guverne cheltuind fără măsură pe armament şi reducând drastic bugetele consacrate securităţii alimentare, acţiunii climatice şi dezvoltării durabile în general”, a declarat Antonio Guterres la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată legăturilor dintre crizele climatice, alimentare şi conflicte.

„Mesajul este clar: putem rupe legătura funestă dintre foamete, haosul climatic şi conflicte şi putem îndepărta ameninţarea pe care o reprezintă aceste calamităţi pentru pacea şi securitatea internaţionale”, dar pentru aceasta „e timpul să acţionăm”, a insistat Guterres, pledând pentru adoptarea de politici care să poată răspunde „simultan” acestor trei provocări.

„Dacă rămânem cu braţele încrucişate, situaţia va continua să se înrăutăţească. Conflictele se înmulţesc. Criza climatică nu poate decât să se agraveze pe măsură ce emisiile continuă să crească. Insecuritatea alimentară acută se agravează de la an la an”, a argumentat secretarul general al ONU.

„Combinaţia dintre schimbarea climatică, foamete şi război este devastatoare. Nu există securitate naţională fără securitate alimentară. Şi nu există securitate alimentară fără a întări acţiunea împotriva schimbării climatice”, a subliniat la rândul său Simon Stiell, secretar executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice.

„Dacă încălzirea continuă, producţia alimentară va scădea în multe ţări, în altele nu va mai creşte aproape nimic. Penuria de alimente, creşterea preţurilor şi foametea sunt probabile. Fără acţiune climatică, sunt aproape sigure”, a avertizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...