Unele medicamente riscă să nu se mai producă în ţară din cauza exploziei preţurilor la utilităţi şi la materiile prime folosite la fabricarea lor. Paracetamolul s-a scumpit cu peste 200%, spune PRIMER

27 10. 2022
Farmacie prezervative Rusia

PRIMER, care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din România, atrage atenția asupra situaţiei critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din țară, care ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producția anumitor medicamente fabricate local, din cauza creșterii semnificative a costurilor cu utilitățile, materiile prime și materialele utilizate în producția de medicamente.

Preţurile ingredientelor active, folosite în industria farmaceutică, au înregistrat în 2022 creşteri masive faţă de nivelurile din anul 2021: paracetamolul are un cost mai mare cu 278% faţă de valoarea din anul 2021, carbamazepina s-a scumpit cu 197% în perioada analizată, iar preţul pentru fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110% în 2022 faţă de nivelul anului 2021, spun oficialii PRIMER într-o luare de poziţie trimisă Economica.net.

Preţurile materiilor prime, necesare fabricării produselor farmaceutice, au crescut cu până la 155% în anul 2022 faţă de nivelurile din anul 2021. Punctual, preţul pentru amidon porumb modificat s-a majorat cu 155% în 2022 faţă de valoarea avută în anul 2021; preţul pentru acid benzoic – creştere cu 147% în perioada analizată; preţul pentru carbonat de calciu – creştere cu 112%; preţul pentru acid clorhidric diluat – creştere cu 107% în perioada analizată; tariful plătit pentru hidroxid de sodiu – creştere cu 92% în anul 2022 faţă de nivelul înregistrat în anul 2021, reiese din informaţiile primite de Economica.net de la oficialii PRIMER.

Excipientul gumă arabică s-a scumpit cu 1.570% în anul 2022 faţă de valoarea înregistrată în anul 2021, semnalează PRIMER.

La acestea se adaugă și presiunea scumpirilor record la energie electrică, și gaze naturale, din ultimii doi ani, „componente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, adaugă oficialii PRIMER.

Consecințele negative ale acestor scumpiri vor fi resimțite, mai ales, de pacienții români, care vor fi afectați de dispariția anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creșterii continue și tot mai accentuate a prețurilor la materiile prime și utilități, atrage atenţia PRIMER.

În acest context, PRIMER solicită autorităților să intervină cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al prețului la medicamente, astfel încât variațiile din economia reală actuală să se reflecte în prețul medicamentului, pentru a susține continuitatea producției interne de medicamente, precum și accesul pacienților români la tratamente.

Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România fac parte: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bioeel, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed Alvogen, Laropharm, Magistra C&C, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma, Vim Spectrum.