1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 16 º

Companii

Unele medicamente vor dispărea din România din cauza scăderii preţurilor - ARPIM

Comerţul paralel cu medicamente în România este în valoare de 600 milioane de euro, adică 20% din piaţa de profil, a declarat, joi, directorul executiv al Asociatiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi. Potrivit acestuia, scăderea preţurilor ca urmare a recalculării anunţate de Ministerul Sănătăţii va duce la dispariţia unor medicamente de pe piaţă.

24 apr, 2015 | Agerpres

Zaharescu a arătat că de multe ori preţul cel mai mic nu asigură şi accesul la medicamente, agenţii economici fiind interesaţi atât de punerea medicamentelor pe piaţă, cât şi de profit, astfel preferând să vândă medicamentele în ţările unde preţul primit este mai mare, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că scopul autorităţilor este să asigure accesul pacienţilor la medicamente.

'Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacienţii. Dacă scad preţurile, beneficiază şi pacientul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează la preţul de raft. Deci contribuţia pacientului va fi mai mică. În niciun caz cât sunt pe scaunul de preşedinte al Casei Naţionale nu voi pleda pentru creşterea preţurilor. Deci eu doresc să scadă preţurile pentru că România nu are bani nelimitaţi. În legatură cu exportul paralel, este o activitate comercială pe care nu o poţi interzice în totalitate, poti să o limitezi, pentru o perioadă de timp, pentru nişte medicamente, dar noi, autorităţile, ne-am luat masuri în asa fel încât să fie asigurată piaţa cu medicamente de care pacienţii au nevoie. Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România, îl întrebam pe distribuitor unde s-a dus marfa, şi trebuie să existe în permanenţă un minimum de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament', a precizat Ciurchea.

El a dat asigurări ca nu va dispărea un medicament de pe piaţă din cauza că este dus şi în alte ţări.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO