Ungaria ar putea ajunge la un acord cu FMI în toamnă

Negocierile dintre Ungaria şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în privinţa unui împrumut ar putea conduce la un acord în această toamnă, a declarat ministrul ungar responsabil cu negocierile, Tamas Fellegi, pentru o publicaţie locală, citată de AFP.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 11:47
Ungaria ar putea ajunge la un acord cu FMI în toamnă

„Cred că până în toamnă este o perioadă realistă”, a spus Fellegi, într-un interviu pentru cotidianul de afaceri Világgazdaság.

Comisia Europeană (CE) a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că este gata să înceapă negocieri pentru un împrumut cu Ungaria, după ce a acceptat garanţiile oferite de guvernul condus de Viktor Orban în privinţa independenţei băncii centrale.

După poziţia CE, FMI a anunţat că este „pregătit”, cu anumite condiţii, să înceapă dialogul cu Budapesta pentru un nou program de asistenţă destinat Ungariei.

„Nu putem începe negocierile până nu adoptă parlamentul modificările necesare şi sunt de aprobat peste zece amendamente”, a spus Fellegi.

Ungaria vizează un pachet financiar preventiv de 15-20 de miliarde de euro, dar suma exactă va fi stabilită în timpul negocierilor, a declarat el.

Oficialii de la Budapesta au transmis cererea de împrumut în noiembrie, ca urmare a creşterii puternice a randamentelor obligaţiunilor şi a prăbuşirii forintului.

Negocierile au stagnat după adoptarea legii vizând reforma băncii centrale, despre care FMI şi UE consideră că subminează independenţa instituţiei. Bruxellesul a condiţionat orice negocieri pentru un împrumut de revizuirea legii.

Ungaria a fost salvată de la colaps financiar în 2008 cu un pachet de ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE şi Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit Enerdata....
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...