Ungaria cere Croaţiei să răscumpere participaţia deţinută de MOL la compania croată INA

Croaţia ar trebui să ia în considerare răscumpărarea participaţiei deţinute de MOL la compania croată INA pentru a soluţiona disputa dintre Guvernul de la Zagreb şi grupul energetic maghiar, a afirmat, vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 09:29
Ungaria cere Croaţiei să răscumpere participaţia deţinută de MOL la compania croată INA

Croaţia foloseşte metode ‘non-economice’ pentru a intimida MOL, a afirmat Orban într-un interviu acordat postului public de radio. Reacţia oficialului maghiar vine după ce poliţia de la Zagreb a informat că un mandat de arestare european şi o ‘alertă roşie’ a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat în Croaţia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petrolieră croată INA.

‘Recomandăm Croaţiei să ia în considerare – aşa cum facem noi de obicei în Ungaria – să preia aceste acţiuni şi să stabilească preţul lor într-un mod obiectiv. Dar nu este necesar să aresteze pe nimeni’, a declarat Orban.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Croaţia nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Vineri dimineaţă, acţiunile MOL au scăzut cu 1%, la 15.270 forinţi, la bursa de la Budapesta. În ultimele trei zile, acţiunile au înregistrat un declin de 4,6%, îndreptându-se spre cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni.

Declaraţiile lui Viktor Orban sugerează că Executivul de la Budapesta, care deţine aproape 25% din acţiunile MOL, ‘are influenţă asupra strategiei MOL, ceea ce ar putea avea ca rezultat o scădere a valorii acţiunilor companiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor firme energetice din Rusia’, avertizează analistul Peter Szentirmai, de la KBC Securities, în Budapesta.

Miercuri, Guvernul Ungariei a cerut echipei manageriale de la MOL să revizuiască portofoliul companiei şi, dacă va fi necesar, să se pregătească pentru vânzarea participaţiei deţinută la INA. De asemenea, Executivul a cerut ministrului de Justiţie şi oficialilor de la Agenţia de Gestionare a Activelor Statului, care gestionează acţiunile statului la compania MOL, să evalueze măsurile legale posibile, atât în domeniul legislaţiei civile, cât şi al celei penale, ce pot fi luate pentru a răspunde acuzaţiilor aduse statului ungar şi MOL în legătură cu dosarul MOL-INA.

În România, MOL deţine 138 de benzinării şi a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul României.

Te-ar mai putea interesa și
Vodafone România a obținut în anul fiscal încheiat la 31 martie venituri din servicii de 764 mil. euro
Vodafone România a obținut în anul fiscal încheiat la 31 martie venituri din servicii de 764 mil. euro
Vodafone România a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2022 venituri din servicii de 764 milioane euro. Comparativ cu anul financiar trecut, veniturile din servicii în baza......
Ucraina vrea să majoreze exporturile de cereale după ce Polonia a relaxat procedurile vamale
Ucraina vrea să majoreze exporturile de cereale după ce Polonia a relaxat procedurile vamale
Polonia va simplifica controalele veterinare şi va creşte numărul de inspectori, în încercarea de a stimula exporturile ...
Economia României a crescut cu 5,2% în primele trei luni din 2022, faţă de trimestrul precedent. PIB a urcat cu 6,5%, faţă de T1 din 2021
Economia României a crescut cu 5,2% în primele trei luni din 2022, faţă de trimestrul precedent. PIB a urcat cu 6,5%, ...
Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă ...
UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare – Financial Times
UE ar putea introduce obligativitatea dotării clădirilor noi cu panouri solare – Financial Times
Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor ...