Ungaria conduce redresarea Europei Centrale şi de Est (Reuters)

Economia Ungariei a înregistrat un avans de 2,7%, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, conducând redresarea Europei Centrale şi de Est (CEE), motorul de creştere fiind industria, chiar dacă sectorul auto este afectat de deficitul global de semiconductori, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 17 aug. 2021, 14:49
Ungaria conduce redresarea Europei Centrale şi de Est (Reuters)

De la începutul anului, economiile din regiune au trecut la un nivel superior, în urma ridicării restricţiilor, după un an în care pandemia de coronavirus le-a afectat semnificativ, scrie Agerpres.

Avansul trimestrial al economiei ungare l-a depăşit pe cel de 2% al vecinei Slovacia şi cel de 1,8% înregistrat în România, conform datelor preliminare publicate marţi. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Săptămâna trecută, Polonia, cea mai mare economie din CEE, a raportat o creştere de 1,9% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar Cehia un avans trimestrial sub aşteptări, de 0,6%.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Şi Bulgaria a înregistrat în ritm anual o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.

Chiar dacă în trimestrul doi din 2020 multe fabrici erau închise din cauza restricţiilor, producătorii au învăţat să se adapteze, deşi problemele din lanţul global de aprovizionare şi transport au afectat industria, iar unii producători auto au redus producţia din cauza deficitului global de semiconductori.

În trimestrul doi din 2021, redeschiderea graduală a magazinelor şi a restaurantelor a sprijinit redresarea economiei.

„Redeschiderea economiei a avut efecte benefice asupra tuturor sectoarelor economiei Ungariei. Dacă nu ar fi fost deficitul global de semiconductori care a forţat Audi şi Daimler să oprească producţia, avansul economiei ar fi fost chiar mai ridicat”, a apreciat Gergely Suppan, analist la Takarekbank în Budapesta.

Expansiunea economiei se adaugă presiunii asupra preţurilor în CEE, iar băncile centrale din Cehia şi Ungaria au început deja majorarea ratelor dobânzilor pentru a ţine inflaţia sub control.

Analiştii din România sunt împărţiţi în privinţa momentului în care va urma o înăsprire a politicii monetare: în noiembrie 2021 sau la începutul anului viitor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu de șase etaje lângă Parklake
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu ...
Dezvoltatorul Sonae Sierra se pregătește de construcția ansamblului rezidențial de lângă mallul Parklake din sectorul ...
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...