Ungaria: Două treimi din companiile germane şi austriece sunt nemulţumite de politica guvernului

Economica.net
16 04. 2012
viktor_orban_540x304_98446400

Astfel, 87% dintre investitori sunt nemulţumiţi de politica agresivă a guvernului ungar din ultimii doi ani, prin care au fost impuse taxe speciale în mai multe sectoare economice, potrivit sondajului realizat de Camera germană de comerţ din Ungaria.

Germania a fost cea mai importantă sursă de investiţii străine în economia Ungariei, aflată în prezent în pragul recesiunii.

Sondajul arată că Ungaria a coborât pe locul zece pe o listă regională a destinaţiilor preferate pentru investiţii de către companiile germane, comparativ cu poziţia a patra, ocupată cu un an în urmă.

„Practic, niciunul dintre participanţii la cercetare nu şi-a exprimat mulţumirea. Toate segmentele de afaceri au acelaşi punct de vedere, cu diferenţe minore”, se arată în raportul Camerei de comerţ.

Măsurile guvernului condus de Viktor Orban au inclus taxe speciale impuse băncilor, companiilor din telecomunicaţii, retail şi energie, precum şi naţionalizarea activelor de 13 miliarde de dolari ale fondurilor private de pensii.

Băncile au înregistrat pierderi mari şi din cauza unui program prin care populaţia a avut dreptul să ramburseze anticipat creditele în valută, la un curs de schimb sub cel din piaţă.

Sectoarele cele mai afectate sunt dominate de companii străine.

Circa un sfert dintre participanţii la sondaj provin din ţări europene altele decât Germania, majoritatea din Austria, şi au un punct de vedere asemănător.

Taxele de criză au contribuit anul trecut la scăderea cu 14% a investiţiilor în sectorul telecomunicaţiilor, iar în cazul sectorului financiar declinul a fost de 18%, potrivit Camerei de comerţ germane.

Industria auto din Ungaria a fost afectată de taxele speciale, dar noua fabrică inaugurată recent de grupul Daimler ar putea ajuta Ungaria să evite recesiunea în acest an.

În sondaj, 71% dintre companii ar alege din nou Ungaria ca destinaţie pentru investiţii, în scădere de la 83% în 2011, dar un nivel record de 29% s-ar orienta către o altă ţară.

„Rezultatul cercetării nu înseamnă că aceste companii intenţionează să plece din Ungaria în viitorul apropiat, dar reprezintă un semnal de alarmă care arată că sunt necesare noi eforturi pentru menţinerea atractivităţii ţării”, potrivit raportului.

Participanţii la sondaj consideră, în proporţie de 68%, că situaţia economică a Ungariei este proastă, comparativ cu 44% în 2011.