Ungaria, măsură controversată – Băncile plafonează dobânzile la creditele ipotecare, la presiunile Guvernului Orban

Ungaria - Băncile au început să introducă plafoane la dobânzile la creditele ipotecare, ca răspuns la presiunile Guvernului Orban, în ceea ce reprezintă ultima intruziune a Executivului de la Budapesta în politica monetară, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 09 oct. 2023, 15:11
Ungaria, măsură controversată - Băncile plafonează dobânzile la creditele ipotecare, la presiunile Guvernului Orban

OTP Bank Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, oferă de luni credite ipotecare cu dobânda de maximum 8,5%, semnificativ mai mică decât dobânda de politică monetară de 13%. Guvernul ungar a cerut băncilor să ajute la stimularea revenirii economiei, după 12 luni de recesiune, în caz contrar riscând să se confrunte cu taxe mai mari, scrie Agerpres.

Este puţin probabil ca plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare să ducă la explozie a creditării, având în vedere că Ungaria are cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, ceea ce erodează economiile populaţiei, şi în consecinţe va avea un impact negativ asupra băncilor. Dar ar putea provoca probleme oficialilor de la Banca Naţională care în ultimele luni s-au contrat cu miniştrii pe tema traiectoriei politicii monetare.

Guvernul de la Budapesta „a pus banca centrală într-o poziţie dificilă, semnalând că nu este singura instituţie care stabileşte politica monetară”, susţine Raffaella Tenconi, economist la Wood & Co.

Luna trecută, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a avertizat că o politică monetară extrem de prudentă ar restrânge revenirea economică. Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy, fostul şef al lui Marton Nagy, a răspuns că banca centrală trebuie să reducă inflaţia pentru a avea o creştere economică sustenabilă şi că trebuie să urmeze o politică monetară relativ strictă pentru a ancora forintul.

Plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare a fost introdusă într-un moment sensibil pentru politica monetară, tocmai când factorii de decizie de la NBH încearcă să gestioneze aşteptările investitorilor după ce instituţia a redus dobânda de bază cu cinci puncte procentuale în ultimele cinci luni. Datele privind rata inflaţiei, care urmează să fie publicate marţi, ar putea ajuta la orientarea aşteptărilor, media analiştilor intervievaţi de Bloomberg prognozând o scădere semnificativă a inflaţiei până la 12,4% în luna septembrie, de la un nivel de 16,4% în luna august.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...