Ungaria: Permiţând migraţia necontrolată, decidenţii UE „au lăsat orice conflict local să intre în Europa” – secretar de stat

Permiţând un aflux necontrolat de migranţi din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, Uniunea Europeană 'a lăsat orice conflict local să intre în Europa', a declarat vineri Bence Retvari, secretar de stat în Ministerul de Interne ungar, transmite MTI.
AGERPRES - vin, 13 oct. 2023, 15:10
Ungaria: Permiţând migraţia necontrolată, decidenţii UE

Acesta este motivul pentru demonstraţiile antisemite de masă văzute în oraşe vest-europene, care ‘amintesc de cele mai întunecate vremuri’, le-a spus Retvari reporterilor.

Traficanţii de persoane devin tot mai organizaţi şi profesionişti în a aduce migranţi în UE şi din ce în ce mai agresivi şi înarmaţi cu arme tot mai periculoase, a adăugat oficialul ungar.

Potrivit lui, migranţii au provocat o pagubă fără precedent de un sfert de miliard de forinţi gardului de la frontiera sudică a Ungariei până la mijlocul verii.

Retvari a mai afirmat că traficul de persoane nu este o modalitate prin care oameni săraci să ajungă în Europa, ci mai degrabă una prin care oamenii să stea ilegal în UE.

Preţurile biletelor de avion spre Europa pleacă de la 2.000 de forinţi (517 euro), însă traficanţii sunt plătiţi cu 5 milioane de forinţi pentru a prelua migranţi din Turcia spre Germania, iar cei care vin ilegal în Europa o fac pentru că vor să stea aici ilegal, a insistat el.

Secretarul de stat a mai afirmat că Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE a ‘recurs la un truc juridic’ pentru a aproba, la începutul verii, textul privind reglementarea cotelor de migranţi şi, în urmă cu doar câteva săptămâni, la presiunea ‘politicienilor pro-migraţie’, a aprobat un aşa-numit regulament de criză după numai 13 minute de discuţii.

Ungaria se opune acestor decizii, pentru că, dacă ele vor fi puse în aplicare, o treime dintre procedurile UE vor trebui să fie efectuate în Ungaria, transformând graniţa de sud a ţării într-o ‘altă Lampedusa’, a arătat Retvari, cu referire la situaţia de pe insula italiană.

Construind gardul la frontieră, Ungaria a demonstrat care este calea de a face faţă migraţiei ilegale, iar statele UE ar putea depăşi problema prin ridicarea de garduri, interzicerea andocării navelor care aduc migranţi şi evaluarea în afara UE a cererilor de azil, a adăugat el.

Însă ceea ce îi lipseşte Bruxelles-ului este intenţia, pentru că UE vrea mai degrabă să gestioneze decât să împiedice migraţia, a mai spus oficialul de la Budapesta.

De asemenea, UE nu este dispusă să acopere costurile Ungariei cu protecţia frontierelor şi datorează acum Budapestei 650 miliarde de forinţi, a adăugat el, menţionând că Ungaria ‘se aşteaptă’ la compensaţii.

Potrivit lui Gyorgy Bakondi, consilierul pe probleme de securitate internă al premierului Viktor Orban, autorităţile ungare au împiedicat până acum în acest an 157.200 de persoane să treacă ilegal frontiera, şi au reţinut 961 de traficanţi. Atât activitatea de trafic de persoane, cât şi numărul de tentative de intrare ilegală în ţară aproape s-au dublat comparativ cu anul 2021, a mai spus consilierul ungar.

Te-ar mai putea interesa și
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a......
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...