Ungaria prelungește plafonarea prețurilor la combustibili, alimente de bază și ipoteci

Guvernul maghiar a extins perioada de plafonare a prețurilor la combustibili și alimente de bază începând cu 1 octombrie, în încercarea de a proteja gospodăriile de creșterea accelerată a prețurilor, a declarat șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, în timpul unei conferințe de presă organizate sâmbătă, relatează Reuters.
Ion Dobreanu - sâm, 17 sept. 2022, 16:43
Ungaria prelungește plafonarea prețurilor la combustibili, alimente de bază și ipoteci

Budapesta a contestat vehement politica de sancțiuni impusă de UE Moscovei după invadarea Ucrainei, care, potrivit Guvernului maghiar, în loc să slăbească Rusia a dus la scumpirea accelerată a alimentelor și energiei.

Aceste scumpiri combinate cu deprecierea monedei naționale până la niveluri record au dus inflația în Ungaria la cele mai ridicate cote din ultimele două decenii, fapt ca a determinat Banca Națională să ridice rata dobânzii de referință până la 11,75%.

O dată cu anunțil privind extinderea perioadei de plafonare a prețuirilor la combustibili și alimente de bază, Gergely Gulyas a mai declarat că va fi extinsă și plafonarea ratelor la creditele imobiliare, care ar fi trebui să expire la sfârșitul acestui. Plafonarea creditelor va fi extinsă cu cel puțin șase luni.

„Noi estimâm că atâta timp cât sancțiunile UE sunt în vigoare, nu există șanse realiste de îmbunătățire a situației economice”, a spus Gulyas.

Guvernul Orban a mai decis să să lanseze o schemă de ajutor de stat destinată susținerii micilor afaceri, prin acoperirea a jumătate din scumpirea facturilor comparativ cu nivelul similar de anul trecut, a anunțat ministrul Economiei Marton Nagy, precizează Reuters.

El a mai spus că Executivul va mai lansa un ajutor de stat pentru susținerea investițiilor care să le permită firmelor să-și îmbunătățească eficiența energetică și să scadă cheltuielile.

Guvernul Orban a mai decis să să lanseze o schemă de ajutor de stat destinată susținerii micilor afaceri care consumă multă energie, prin acoperirea a jumătate din scumpirea facturilor comparativ cu nivelul din perioada  similară a anului trecut, a anunțat ministrul Economiei Marton Nagy.

Acesta a mai spus că Executivul va mai lansa un ajutor de stat pentru susținerea investițiilor care să le permită firmelor să-și îmbunătățească eficiența energetică și să scadă cheltuielile.

Te-ar mai putea interesa și
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Sunt așteptate averse, grindină și vijelii
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Sunt așteptate averse, grindină și vijelii
Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, potrivit Digi24....
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, ...
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...