Ungaria, reclamată de CE pentru taxa specială din sectorul telecom

Economica.net
22 03. 2012
ungaria_56687989_07969000

Decizia încordează relaţia deja tensionată dintre Budapesta şi Bruxelles.

Ungaria a introdus în 2010 mai multe taxe speciale, pentru o perioadă limitată, în încercarea de a reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB prevăzut de legislaţia europeană.

Taxa asupra sectorului telecom a avut scopul de a strânge la buget 800 milioane de dolari în trei ani.

CE a transmis două avertismente Ungariei privind incompatibilitatea măsurii cu legea UE, însă guvernul nu a modificat legislaţia.

Astfel, Ungaria riscă sancţiuni financiare din partea Curţii Europene de Justiţie.

„Comisia consideră că această taxă este ilegală deoarece legislaţia UE din domeniul telecom permite impozite la nivelul sectorului numai pentru a acoperi costurile specifice reglementării sectorului, şi nu pentru a genera venituri suplimentare la bugetul central. Creşterea costurilor operatorilor telecom ar putea avea efecte asupra facturilor clienţilor, poate distorsiona concurenţa şi împiedica investiţiile într-un sector care ar trebui să contribuie la creşterea economică”, se spune într-un comunicat transmis joi de Executivul UE.

CE a luat mai multe decizii în ultima perioadă, aplicând presiuni diplomatice şi legislative intense asupra guvernului ungar, ale cărui măsuri din ultimii doi ani nu au fost agreate de Executivul UE şi de instituţiile financiare internaţionale.

Comisia a reclamat deja Ungaria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că nu a modificat, după numeroase apeluri de la Bruxelles, o serie de legi care afectează independenţa băncii centrale, autoritatea naţională de protecţie a datelor şi care ridică vârsta minimă de pensionare a magistraţilor.

Ungaria a încheiat la sfârşitul anului 2008 un acord de finanţare externă de 20 miliarde euro, pe doi ani, cu FMI şi Comisia Europeană, însă guvernul Fidesz a suspendat acordul la scurt timp după ce a preluat puterea, în 2010.

Guvernul încearcă acum să obţină un nou acord cu FMI şi CE, pentru a preveni o criză financiară şi economică, însă instituţiile financiare internaţionale tratează cu răceală apelurile la dialog venite de la Budapesta.

Ungaria a introdus la finele anului 2010 mai multe taxe speciale asupra sectoarelor telecomunicaţiilor, energiei, cel financiar şi cel de retail, sperând că veniturile suplimentare astfel obţinute vor împinge deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

Comisia a mai reclamat Franţa şi Spania la Curtea Europeană pentru taxe similare în sectorul telecom.

Cele mai mari companii afectate de taxa impusă de guvernul ungar sunt Magyar Telekom, divizie a gigantului german Deutsche Telekom, Telenor şi Vodafone.