Ungaria se apropie de reluarea negocierilor cu FMI pentru un nou program de susţinere

Uniunea Europeană a decis să nu reclame Ungaria în justiţie din cauza unei dispute referitoare la legea băncii centrale care a dus la blocarea negocierilor cu FMI şi CE pentru un nou program de susţinere, ceea ce alimentează optimismul privind reluarea discuţiilor, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 18:15
Ungaria se apropie de reluarea negocierilor cu FMI pentru un nou program de susţinere

Premierul Viktor Orban a declarat la Bruxelles că obstacolele din calea unui nou ajutor financiar au fost practic înlăturate.

Forintul s-a apreciat cu peste 1% după comentariile lui Orban şi un document conform căruia Comisia Europeană nu va recurge la Curtea Europeană de Justiţie din cauza conflictului legat de banca centrală.

Negocierile pentru un nou program de sprijin financiar, preventiv, au fost întrerupte în decembrie, din cauza legii care, potrivit CE, subminează independenţa băncii centrale a Ungariei.

„Ne-am apropiat foarte mult de un rezultat, în problemele esenţiale. Este o chestiune de zile, maxim de săptămâni”, a spus Orban, adăugând că asta înseamnă şi că obstacolele din calea începerii negocierilor cu FMI au fost practic înlăturate.

Diplomaţi europeni au avertizat totuşi că Budapesta trebuie să convingă complet Comisia în această dispută.

Una dintre problemele rămase nerezolvate este cea a salariului guvernatorului băncii centrale care a fost redus, măsură care contravine legislaţiei europene, potrivit căreia retribuţia unui şef de bancă centrală nu poate fi modificată în timpul mandatului său. Orban a explicat că măsura face parte din programul de austeritate aplicat de guvern.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmează să îi informeze miercuri pe comisarii UE, care vor decide dacă să susţină politicile Ungariei sau să ceară mai multe schimbări ale legii băncii centrale.

Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a decis ca Ungaria să nu fie reclamată la Curtea Europeană de Justiţie întrucât autorităţile de la Budapesta cooperează.

Autorităţile ungare speră ca un nou acord cu FMI să ducă la scăderea costurilor împrumuturilor, care au atins un nivel nesustenabil din cauza temerilor investitorilor provocate de politicile economice neortodoxe ale guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul......
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...