Ungaria suspendă livrările de gaze spre Ucraina

Operatorul ungar de reţele de gazoducte FGSZ a anunţat joi că a suspendat pe termen nelimitat livrarea de gaze spre Ucraina din motive tehnice, o măsură 'neaşteptată şi inexplicabilă' potrivit grupului public ucrainean Naftogaz, notează AFP.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 04:12
Ungaria suspendă livrările de gaze spre Ucraina

Într-un comunicat transmis agenţiei ungare de presă MTI, operatorul public FGSZ a declarat de furnizarea de gaze către Ucraina a fost oprită ‘pe termen nelimitat joi la 16.00 GMT’.

FGSZ a indicat că măsura a fost luată pentru a satisface cererea internă crescută de gaze naturale în Ungaria, scrie Agerpres.

‘Utilizatorii reţelei ne-au semnalat că începând de /vineri/ 26 septembrie, cererea de import va creşte în mod semnificativ’, a declarat operatorul ungar.

Pentru a permite aprovizionarea crescută cu gaze în Ungaria, sunt necesare lucrări tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaróc, de la graniţa dintre Ungaria şi Ucraina, a adăugat FGSZ.

Operatorul ungar a indicat că a furnizat zilnic 16,8 milioane de metri cubi de gaze Ucrainei din martie 2013. Acest volum, cu toate acestea, nu este garantat, întrucât nivelul livrărilor ‘depinde de condiţiile tehnice şi comerciale ale momentului’.

Seara târziu, grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest pentru a importa gaze în Ucraina prin Ungaria, a confirmat că gazul a fost oprit.

Naftogaz ‘regretă profund’ decizia ‘neaşteptată şi inexplicabilă’ a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean trimis prin email.

Naftogaz cere FGSZ ‘să respecte obligaţiile contractuale şi legislaţia Uniunii Europene’ ce reglementează fluxul de gaze între Ungaria şi Ucraina în ambele direcţii.

Potrivit grupului ucrainean, decizia ungară ‘vine împotriva principiilor fundamentale ale pieţei unice de energie a Uniunii Europene’.

Oprirea livrărilor din Ungaria intervine la doar câteva zile după o întâlnire la Budapesta între preşedintele gigantului de gaze rus Gazprom, Aleksei Miller, şi primul ministru ungar Viktor Orban, notează AFP.

Potrivit MTI, ei au discutat despre lucrările de pregătire la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care trebuie să treacă prin Ungaria, şi ‘furnizarea stabilă şi sigură de gaze naturale pentru iarnă’.

Rusia şi-a oprit în iunie livrările de gaze spre Ucraina, care refuză creşterea preţului impusă de Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova şi care, potrivit Rusiei, a acumulat sume restante de 5,3 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața din România, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, consultate......
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...