Ungaria suspendă livrările de gaze spre Ucraina

Operatorul ungar de reţele de gazoducte FGSZ a anunţat joi că a suspendat pe termen nelimitat livrarea de gaze spre Ucraina din motive tehnice, o măsură 'neaşteptată şi inexplicabilă' potrivit grupului public ucrainean Naftogaz, notează AFP.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 04:12
Ungaria suspendă livrările de gaze spre Ucraina

Într-un comunicat transmis agenţiei ungare de presă MTI, operatorul public FGSZ a declarat de furnizarea de gaze către Ucraina a fost oprită ‘pe termen nelimitat joi la 16.00 GMT’.

FGSZ a indicat că măsura a fost luată pentru a satisface cererea internă crescută de gaze naturale în Ungaria, scrie Agerpres.

‘Utilizatorii reţelei ne-au semnalat că începând de /vineri/ 26 septembrie, cererea de import va creşte în mod semnificativ’, a declarat operatorul ungar.

Pentru a permite aprovizionarea crescută cu gaze în Ungaria, sunt necesare lucrări tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaróc, de la graniţa dintre Ungaria şi Ucraina, a adăugat FGSZ.

Operatorul ungar a indicat că a furnizat zilnic 16,8 milioane de metri cubi de gaze Ucrainei din martie 2013. Acest volum, cu toate acestea, nu este garantat, întrucât nivelul livrărilor ‘depinde de condiţiile tehnice şi comerciale ale momentului’.

Seara târziu, grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest pentru a importa gaze în Ucraina prin Ungaria, a confirmat că gazul a fost oprit.

Naftogaz ‘regretă profund’ decizia ‘neaşteptată şi inexplicabilă’ a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean trimis prin email.

Naftogaz cere FGSZ ‘să respecte obligaţiile contractuale şi legislaţia Uniunii Europene’ ce reglementează fluxul de gaze între Ungaria şi Ucraina în ambele direcţii.

Potrivit grupului ucrainean, decizia ungară ‘vine împotriva principiilor fundamentale ale pieţei unice de energie a Uniunii Europene’.

Oprirea livrărilor din Ungaria intervine la doar câteva zile după o întâlnire la Budapesta între preşedintele gigantului de gaze rus Gazprom, Aleksei Miller, şi primul ministru ungar Viktor Orban, notează AFP.

Potrivit MTI, ei au discutat despre lucrările de pregătire la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care trebuie să treacă prin Ungaria, şi ‘furnizarea stabilă şi sigură de gaze naturale pentru iarnă’.

Rusia şi-a oprit în iunie livrările de gaze spre Ucraina, care refuză creşterea preţului impusă de Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova şi care, potrivit Rusiei, a acumulat sume restante de 5,3 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...