Ungaria va depozita gaze naturale pentru Gazprom

Ungaria va stoca gaze naturale pentru grupul energetic rus Gazprom, pentru a ajuta firma rusească să-şi îndeplinească angajamentele cuprinse în contractele pe termen lung în situaţia în care vor fi probleme cu rutele normale de transport, a anunţat vineri compania ungară de stat Hungarian Electricity Works (MVM), transmite Wall Street Journal.
Economica.net - vin, 10 oct. 2014, 12:22
Ungaria va depozita gaze naturale pentru Gazprom

Una din principalele rute pentru transportul gazului natural rusesc spre Europa trece prin Ucraina. În data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părţii ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre UE via Ucraina, scrie Agerpres.

‘În pofida conflictului dintre Rusia şi Ucraina, livrările de gaze naturale dinspre Rusia spre Ungaria nu suferă întreruperi iar partenerul rus îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale’, a anunţat MVM. Firma ungară de stat a precizat că în conformitate cu un acord convenit cu Gazprom Export LLC, Ungaria va stoca 700 milioane metri cubi de gaze naturale pentru Gazprom. Din cantitatea menţionată, aproximativ 135 milioane metri cubi au ajuns deja în facilităţile de stocare din Ungaria. MVM a adăugat că prin stocarea de gaze pentru Gazprom, gradul de umplere a depozitelor din Ungaria va creşte cu peste 10%, ceea ce va mări plasa de siguranţă a Ungariei înaintea iernii, în timp ce comisioanele plătite de Gazprom pentru serviciile asigurate de MVM vor creşte profiturile înregistrate de divizia de gaze a MVM.

Ungaria este puternic dependentă de gazul natural rusesc. Consumul anual al Ungariei este de aproximativ nouă miliarde metri cubi, majoritatea fiind livrate prin Ucraina. Producţia internă a Ungariei se ridică la 1,5 miliarde metri cubi anual iar depozitele pot stoca aproximativ şase miliarde metri cubi de gaze naturale.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui an şi a aplicat sancţiuni constând în amenzi şi confiscări în valoare......
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Georges Vigroux a fost ales preşedinte independent al Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Societe ...