Ungaria va rata ţinta de deficit în acest an – Bloomberg

Deficitul bugetar al Ungariei va depăşi anul acesta ţinta Guvernului, deoarece declinul economiei provoacă dificultăţi politicii fiscale, se arată într-un sondaj realizat de Bloomberg News.
AGERPRES - sâm, 26 aug. 2023, 09:32
Ungaria va rata ţinta de deficit în acest an - Bloomberg

Deficitul va fi de 4,3% din PIB în 2023, depăşind ţinta Guvernului de 3,9% din PIB şi estimarea de 4,1% din PIB făcută de economişti în trimestrul doi din 2023, conform sondajului Bloomberg. PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 0,3% comparativ cu 2022, în timp ce anterior economiştii estimau o creştere de 0,2% iar obiectivul Executivului era o creştere de 1,5%.

„Evident, menţinerea ţintei de deficit bugetar va fi cea mai dificilă sarcină”, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, la o conferinţă de presă.

Când a fost întrebat dacă ţinta Executivului privind creşterea de 1,5% a economiei este posibilă, el a răspuns: „Pot confirma că şansele sunt mici”.

„Principalul motiv din spatele problemelor legate de economie şi de deficit îl reprezintă colapsul mult mai accentuat al cererii interne. Mă aştept la Guvernul să revizuiască în sus ţinta de deficit pentru 2023, a apreciat economistul Peter Virovacz, de la ING Bank Ungaria.

Perspectivele privind economia ungară sunt mai sumbre decât ale Poloniei, a cărei economie ar putea creşte anul acesta cu 0,9%, conform unui sondaj separat al Bloomberg.

În plus, deficitul bugetar al Poloniei ar putea fi mai ridicat, de 5% din PIB, sporind presiunile asupra bugetului înaintea alegerilor generale din octombrie. În 2024, Guvernul de la Varşovia se aşteapă la un deficit bugetar de 4,5% din PIB, după ce anterior estima un nivel de 3,4% din PIB.

Economia Ungariei s-a contractat patru trimestre consecutive, consumatorii şi companiile fiind afectaţi de cel mai ridicat nivel al inflaţiei din Uniunea Europeană şi de cele mai ridicate rate ale dobânzilor.

Singura veste bună ar fi estimarea privind inflaţia, economiştii previzionând că până la finalul anului v scădea sub 9%, după ce în ianuarie era de aproape 26%. De asemenea, rata dobânzii ar urma să scadă la 11%, de la 15% în prezent, conform studiului.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...