Ungaria vrea derogare de la UE privind politicile fiscale până la alegerile din 2014

Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni miercuri cu mai mulţi oficiali UE, de la care va încerca să obţină derogare de la cerinţele europene privind deficitul bugetar până la alegerile din 2014, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 09:46
Ungaria vrea derogare de la UE privind politicile fiscale până la alegerile din 2014

Orban se va afla miercuri la Bruxelles pentru întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, preşedintele UE Herman van Rompuy şi preşedintele Parlamentului European Martin Schulz.

Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au calificat politicile bugetare ale Ungariei ca nesustenabile, în urma unei evaluări care s-a încheiat la începutul acestei săptămâni.

Dacă nu îşi va menţine deficitul bugetar sub limita UE de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), Ungaria riscă să piardă accesul la fonduri europene în cadrul procedurii de deficit excesiv.

CE poate declanşa o nouă procedură de deficit excesiv după cel puţin doi ani după încheierea alteia, astfel că ieşirea din acest proces ar acorda guvernului ungar libertate fiscală până la alegerile generale din anul 2014.

„Această perioadă ar acorda spaţiu de manevră din punct de vedere fiscal, care va fi utilizat pentru creşterea cheltuielilor pe măsuri populiste înaintea alegerilor generale din aprilie 2014”, se arată într-un raport al analiştilor Royal Bank of Scotland, citat de Bloomberg.

Forintul s-a depreciat cu 1,7% faţă de euro în luna ianuarie, din cauza temerilor investitorilor privind perspectiva economică a Ungariei şi schimbarea conducerii băncii centrale după expirarea mandatelor guvernatorul Andras Simor şi ale celor doi viceguvernatori.

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a declarat în noiembrie că Ungaria este gata să facă tot posibilul pentru a pune capăt procedurii de deficit excesiv. Guvernul de la Budapesta a adoptat pentru acest an o ţintă de deficit bugetar de 2,7% din PIB, respectiv 2,2% pentru 2014.

Prognoza Comisiei Europene indică încadrarea sub plafonul de 3% din PIB în acest an, dar depăşirea acestuia în 2014, când indicatorul ar urma să urce la 3,5% din PIB.

FMI estimează, într-un raport prezentat luni, că menţinerea politicilor bugetare actuale va conduce la depăşirea ţintei de deficit bugetar până în 2015, iar Ungaria are nevoie de măsuri pentru o consolidare fiscală sustenabilă şi pentru stimularea economiei. FMI anticipează că deficitul bugetar al Ungariei va fi de 3,25% în acest an şi de peste 3% în 2014 şi 2015.

Într-un raport publicat în aceeaşi zi, Comisia Europeană recomandă Ungariei să ia măsuri suplimentare într”-o manieră durabilă şi echilibrată” pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB. Executivul european a avertizat că majorarea taxelor aplicate corporaţiilor ar afecta economia pe termen mediu şi lung.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...