Ungureanu a cerut miniştrilor să îi explice de ce proiectul Roşia Montană are întârzieri „enorme”

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni seara, că a cerut miniştrilor Economiei, Mediului şi Culturii să îi explice motivele pentru care proiectul Roşia Montană înregistrează întârzieri "enorme", încă din 1997, arătând că astfel de întârzieri fac rău ţării şi "celor cu interes economic".
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 20:41
Ungureanu a cerut miniştrilor să îi explice de ce proiectul Roşia Montană are întârzieri

„Am cerut miniştrilor să îmi ofere o fotografie exactă privind modul cum trece proiectul prin diferite faze de aviare, pentru a vedea de ce sunt aceste întârzieri enorme. Sunt foarte multe proiecte economice, investiţii majore care au fost omorâte prin refuzul de a lua decizii la momentrul oportun ori în în clipa în care eşti într-o situaţie de competenţă administrativă la nivelul primului-ministru, la nivelul miniştrilor de resort, a întârzia decizia face rău şi ţării, face rău şi celor care au un interes economic direct în ţară”, a spus Ungureanu, la Realitatea TV.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că în cazul Roşia Montană se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna, fiindcă „nu este de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean”.

El a fost întrebat în ce stadiu este hotărârea privind devierea râului Corna.

În ceea priveşte proiectul Roşia Montană, Borbely a declarat că pare a fi o poveste fără sfârşit.

„E un basm în limba maghiară – Povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată, tot reîncepe. Cred că şi cu Roşia Montană e la fel. După părerea mea, evident, va trebui luată o decizie. Dacă dai o licenţă în 2000, e o slăbiciune din partea Guvernului şi a autorităţilor să tărăgăneze 12 ani. E punctul meu de vedere personal”, a spus el.

Borbely şi-a exprimat şi poziţia în calitate de ministru al Mediului.

„Nu am făcut altceva decât să respect legislaţia europeană în vigoare, care permite această tehnologie bazată pe cianură, în anumite condiţii. Dacă vom ajunge să propun acordul de mediu către Guvern (pentru că Guvernul va decide acest lucru), voi propune numai dacă sunt 100% convins nu numai că respectă cele mai bune practici UE, ci şi ceea ce le-am impus eu să respecte, să aibă cel mai modern sistem din UE care reduce concentraţia de cianură până la acel nivel care deja nu se mai poate măsura”, a spus ministrul.

El a declarat că sunt asemenea mine de aur în Suedia, în Finlanda, ţări care respectă foarte mult mediul.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligată să obţină, pe lângă acordul de mediu, un alt aviz ce se acordă doar prin hotărâre de Guvern, pentru devierea râului Corna, etapă obligatorie pentru realizarea proiectului minier în forma în care el a fost propus.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, în martie, pentru MEDIAFAX că această problemă a apărut din cauză că Directiva Europeană pentru Ape nu a fost transpusă foarte clar în legislaţia românească.

„Problema este că legislaţia în prezent nu clarifică precis după dimensiunea devierii unui râu dacă aceasta se autorizează la nivel local sau la nivel central. Parlamentul urmează să detalieze, din punct de vedere tehnic, ce înseamnă o deviere ce poate fi aprobată la nivel local şi ce înseamnă una de mai mari dimensiuni ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern”, spunea ministrul.

Acesta preciza că a făcut demersuri pe lângă parlamentarii din comisiile de specialitate să urgenteze transpunerea şi clarificarea prevederilor Directivei Europene, astfel încât să fie clar dacă, pentru devierea râului Corna, Roşia Montană Gold Corporation are nevoie de o hotărâre de Guvern sau îi este suficient avizul obţinut în prezent de la Consiliul Judeţean.

„După ce Parlamentul va clarifica aceste lucruri, Comisia de analiză tehnică din Ministerul Mediului va realiza în ce situaţie se află investitorul şi va stabili dacă, potrivit prevederilor legii, investitorul are sau nu are nevoie de acest nou aviz, de această hotărâre de Guvern”, declara Borbely.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți, 30 noiembrie, că s-a deschis circulația ...
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
O şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a avut loc marţi pe tema repatrierii unor cetăţeni ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an – sondaj PwC
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...