Ungureanu: Nu voi ezita să schimb conducerea ANAF şi CNAS dacă nu există performanţă

Premierul Ungureanu susţine că nu va ezita să îl demită din funcţie pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, dacă veniturile bugetare obţinute din combaterea evaziunii fiscale nu se va apropia măcar de limita impusă de 1,5% din PIB, adăugând că o serie de criterii de performanţă sunt stabilite şi pentru CNAS.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 19:47
Ungureanu: Nu voi ezita să schimb conducerea ANAF şi CNAS dacă nu există performanţă

La prima întâlnire a comitetului interministerial dedicat combaterii evaziunii fiscale am susţinut o limită de timp şi o ţintă de recuperare a veniturilor din taxare la bugetul de stat Să nu mă judecaţi în ce măsură această limită este reală sau fictivă, eu vă spun că este doar o ţintă. În funcţie de felul în care această ţintă este măcar în apropierea efortului, voi judeca şi calitatea actului de decizie şi a execuţiei în interiorul structurii la care v-aţi referit ( ANAF-n.r.). Sunt cât se poate de ferm cu chestiunea aceasta şi, repet, nu am o frână politică şi nu ezit în niciun moment ca de la ministru până la ultimul secretar de stat până la directorii de deconcentrate să acţionez exact în acelaşi fel, chirurgical şi fără să am un calcul în spate”, a spus Ungureanu, la postul public de televiziune.

El a arătat că mandatul PDL de a lăsa decizia de schimbare a şefilor de agenţii guvernamentale la latitudinea primului-ministru îi întăreşte poziţia şi va face uz de acest mandat, analizând performanţele înregistrate la toate aceste structuri, inclusiv ANAF şi CNAS.

„Luna februarie este momentul zero, cine ţine pasul merge mai departe”, a spus Ungureanu.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o „capcană” pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că îi trimite premierului Mihai Răzvan Ungureanu o scrisoare în care îi cere demiterea şefului ANAF, Sorin Blejnar, pe care îl acuză că a folosit cu scop politic instituţia pe care o conduce.

Premierul a declarat, vineri, că în ceea ce priveşte compoziţia Guvernului el va avea ultimul cuvânt, răspunzând unei întrebări privind o eventuală intenţie a PDL de a schimba din funcţie şefi de agenţii guvernamentale.

Întrebat dacă intenţionează să-i schimbe din funcţii pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, şi pe şeful CNSAS, Lucian Duţă, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: „E o chestiune internă a Guvernului şi veţi afla”.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, duminică, după şedinţa Colegiului Director al PDL, răspunzând unei întrebări referitoare la Sorin Blejnar şi Lucian Duţă, că evaluarea secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii aparţine prim-ministrului.

Boc a spus că mandatul PDL este de a lăsa premierului dreptul de a face evaluări.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...