Ungureanu: Reîntregirea salariilor bugetarilor nu este o promisiune, ci o speranţă

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că Guvernul va încerca să dea tuturor bugetarilor ceea ce le-a fost luat în urma tăierilor salariale din iulie 2010, spunând însă că aceasta nu este o promisiune, pentru că el nu face promisiuni, ci o "speranţă".
Economica.net - sâm, 07 apr. 2012, 09:51
Ungureanu: Reîntregirea salariilor bugetarilor nu este o promisiune, ci o speranţă

„O să încercăm să dăm tuturor ceea ce le-a fost luat. Nu e o promisiune, este o speranţă. Promisiuni eu nu fac. Eu nu am miză electrorală”, a declarat premierul, răspunzând întrebării unui jurnalist.

El a făcut această declaraţie la ieşirea din muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a stat timp de aproximativ 30 de minute, presa neavând acces. De la muzeu, premierul a mers pe jos până la librăria Universităţii, unde, de asemenea, jurnaliştii nu au avut acces.

Premierul Mihai Răvan Ungureanu a participat, sâmbătă, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naţionale de Istorie, care s-a desfăşurat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, într-un interviu acordat jurnalistului David Frost pentru postul TV Al Jazeera English, că speră ca, undeva până în vară, să aducă „puţin zâmbet” pe feţele românilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, arătând că acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care încearcă să îl câştige.

„Avem o situaţie mai bună în termeni macroeconomici, sperăm să aducem salariile din sectorul bugetar la nivelul pe care îl aveau cu ceva ani în urmă. Acesta este unul dintre pariurile Cabinetului meu şi încercăm să-l câştigăm. Este în egală măsură o prioritate, iar una dintre priorităţi este să aducem «puţin zâmbet» pe feţele românilor. Nu este doar un semn de normalitate să manifeşti compasiune când este vorba de măsuri de austeritate şi consecinţele lor în plan social, dar este şi un semn bun pentru politicile economice pe care le avem în faţă. Pe scurt, încerc şi sper că vom vedea acest lucru întâmplându-se undeva până în vară, încerc, luând în considerare şi creşterea economică, să revenim la nivelul din trecut al salariilor”, a spus Ungureanu în interviul difuzat vineri de postul TV Al Jazeera English.

El a arătat că, în unele locuri, sunt oameni care protestează şi că există „o anumită oboseală”, care poate fi observată pe plan social, din cauza măsurilor de austeritate.

„Dar eu cred că este uşor de gestionat şi remediul constă foarte mult în dialogul în sine: dialog cu diferite părţi ale societăţii româneşti care au fost profund afectate de măsurile luate de Guvernul anterior”, a spus Ungureanu.

Surse oficiale au declarat pe 9 martie că premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului.

Potrivit suselor, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordaţi ulterior.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.

Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost preşedintele Traian Băsescu, care a spus în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele constructorului italian de nave Fincantieri, Claudio Graziano, a fost găsit mort. Varianta sinuciderii pare una probabilă
Președintele constructorului italian de nave Fincantieri, Claudio Graziano, a fost găsit mort. Varianta sinuciderii pare ...
Claudio Graziano, preşedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa, care a comandat şi Forţa Naţiunilor Unite în Liban, a decedat la 70......
Libra Internet Bank anunță că va începe să facă plățile pentru cuponul 4 al obligațiunilor emise acum doi ani
Libra Internet Bank anunță că va începe să facă plățile pentru cuponul 4 al obligațiunilor emise acum doi ani
Libra Internet Bank S.A. informează Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin intermediul unui anunț postat pe site-ul ...
Slovacia – Joi se tranșează în Parlament planul Guvernului Fico de a desființa televiziunea și radioul publice și de a crea alte posturi în locul lor, apropiate puterii
Slovacia – Joi se tranșează în Parlament planul Guvernului Fico de a desființa televiziunea și radioul publice ...
Planul guvernului populisto-ultranaţionalist slovac de a dizolva radioteleviziunea publică RTVS şi de a crea o nouă entitate, ...
Mark Rutte dă asigurări că viitorul guvern olandez va păstra politica externă a țării, în ciuda prezenței puternice a extremei drepte
Mark Rutte dă asigurări că viitorul guvern olandez va păstra politica externă a țării, în ciuda prezenței puternice ...
Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat luni că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca ...