1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

News

Ungureanu: România are nevoie de credibilizare acum pentru a primi fonduri UE în 2014-2020

România are nevoie de credibilitate în privinţa capacităţii sale de absorbţie actuală a fondurilor europene, pentru a oferi partenerilor europeni suficiente argumente în negocierea sumelor care vor fi puse la dispoziţia ţării noastre în perioada de programare 2014-2020, a declarat, luni, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

19 mar, 2012 | Agerpres

După şedinţa Comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene, la care a participat şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, premierul Ungureanu a subliniat necesitatea ca România să obţină credibilitate prin îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene în actuala perioadă de programare 2007-2013, scrie Agerpres.

"Vorbind despre credibilizare, evident că ne pregătim de negocierea pachetului financiar următor 2014-2010. Fără o absorbţie mulţumitoare a fondurilor europene, nu putem avea destule elemente de negociere pentru a oferi României accesul la fondurile de care are nevoie şi pe care le merită", a spus Ungureanu.

La rândul său, comisarul european Johannes Hahn a avertizat că cel mai rău scenariu pentru România este să contribuie la bugetul Uniunii Europene cu sume mai mari decât cele de care beneficiază prin programele europene.

"Înţeleg că primul-ministru este extrem de dedicat să facă totul pentru îmbunătăţirea situaţiei, fără să rişte pierderea de bani. Cel mai rău scenariu ar fi ca România să devină contributor net. Vom face totul pentru a evita aceasta, sunt multe proiecte pe ţeavă, trebuie să precizăm care dintre ele pot fi implementate în perioada curentă", a spus Hahn.

De asemenea, premierul Ungureanu a precizat că anul acesta România mizează pe o absorbţie de 3,5 miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune.

"Miza este foarte mare, înseamnă o absorbţie maximă de 3,5 miliarde de euro de fonduri structurale şi de coeziune. În modul acesta am putea contribui decisiv la susţinerea creşterii noastre economice", a menţionat şeful Executivului.

În context, acesta a arătat că suspendarea de rambursări de la Comisia Europeană suferite, anul trecut, în cadrul Programului Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost cauzată de deficienţe în procedurile de achiziţii publice.

"Mulţumesc domnului comisar pentru sprijinul personal pe care l-a oferit pentru luarea unei decizii a Comisiei Europene legate de reluarea procesului de transmitere a declaraţiei de cheltuieli către DG REGIO, la finalul anului trecut, pentru programele finanţate din instrumente structurale. O situaţie, pentru că vorbim foarte deschis, generată de deficienţele constatate în procesul de derulare a achiziţiilor publice", a arătat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Premierul a transmis comisarului Johannes Hahn că în ceea ce priveşte Guvernul "există şi voinţa politică, şi determinarea, şi capacitatea de a continua măsurile întreprinse în a doua jumătate a anului 2011, pentru a genera ritmul de implementare a programelor operaţionale şi pentru a remedia deficienţele constatate de Comisia Europeană".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO