Ungurii au terminat Autostrada M4 Budapesta-Nagykereki care se leagă cu autostrada A3 la Borş

Punctul de trecere a frontierei româno-ungare la interconectarea autostrăzilor A3 (RO) şi M4 (HU), care a fost stabilit între localităţile Borş şi Nagykereki va beneficia de dotări moderne, în prezent lucrându-se la baza contractuală a acordului bilateral de deschidere a noului punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria şi fiind demarată procedura de predare a lucrărilor pe sectorul Autostrăzii M4 Budapesta-Nagykereki, a anunţat luni, într-un comunicat, Prefectura Bihor, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 07 iul. 2020, 04:58
Ungurii au terminat Autostrada M4 Budapesta-Nagykereki care se leagă cu autostrada A3 la Borş

Anunţul a fost făcut în urma întâlnirii bilaterale în domeniul infrastructurii rutiere dintre România şi Ungaria, care a avut loc luni în Oradea, cu participarea prefectului Dumitru Ţiplea. În cadrul şedinţei grupului de lucru româno-ungar pentru conectarea autostrăzilor s-au discutat proiectele de infrastructură de la graniţa româno-ungară. Ulterior a avut loc o inspecţie în teren, la noul punct de trecere al frontierei din Nagykereki, Ungaria.

„Partea maghiară a prezentat stadiul lucrărilor pe sectorul Autostrăzii M4 Budapesta-Nagykereki, care se conectează cu Autostrada A3 la graniţa cu România, precizând că pentru sectorul respectiv a fost demarată procedura de predare. În ce priveşte funcţionalitatea punctului de trecere a frontierei la interconectarea autostrăzilor A3 şi M4, care a fost stabilit între localităţile Borş şi Nagykereki, s-a menţionat că punctul de trecere va beneficia de dotări moderne şi că în acest moment se lucrează la baza contractuală a acordului bilateral de deschidere a noului punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria. Delegaţia română a anunţat intenţia de a depune o solicitare oficială către autorităţile maghiare privind comercializarea de vignete la punctul de trecere a frontierei din Nagykereki. Partea română a solicitat, de asemenea, ca punctele de trecere a frontierei Borş şi Nagykereki să funcţioneze simultan, până la finalizarea bretelei care va lega Autostrada A3 de Centura Ocolitoare Oradea, pentru a nu crea aglomerări în trafic”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Din delegaţia maghiară, condusă de şeful Departamentului de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul Ministerului Inovaţiei şi Tehnologiei, Zsolt Thoroczkay, au făcut parte reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi regionale, precum şi ai autorităţilor rutiere şi companiilor de resort din Ungaria. Delegaţia română a fost condusă de directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ovidiu Marian Barbier, care a fost însoţit de omologii români ai delegaţiei maghiare.

Şedinţa de lucru a demarat cu prezentarea stadiului de implementare al sectorului 3C3 din Autostrada A3 (Autostrada Transilvania, Bucureşti-Borş), care este finalizat în proporţie de 99%, în avans cu o lună faţă de termenul estimat şi urmează să fie predat în următoarele două săptămâni.

Reprezentanţii CNAIR au menţionat că în ultima lună au fost încheiate încă două contracte pentru două sectoare din A3, respectiv Biharia-Chiribiş şi Poarta Sălajului-Zimbor. De asemenea, alţi 45 de kilometri de autostradă sunt în stadiu avansat al procedurii de achiziţie publică şi pentru încă 50 de kilometri vor fi demarate procedurile de licitaţie până la finalul lunii iulie. Reprezentanţii CNAIR au declarat că se urmăreşte ca întreg aliniamentul Autostrăzii Transilvania, finanţat din fonduri europene, să se afle în execuţie în anul 2021.

La întâlnire a fost prezentat şi stadiul implementării Drumului Expres Satu Mare – Oar (Csenger), finanţat din fonduri europene, pentru care urmează să fie semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate şi proiect tehnic.

De asemenea, a fost adusă în discuţie prezentarea succintă a implementării Drumului Express M49 din Ungaria şi care se va conecta cu Autostrada A3 în judeţul Sălaj, partea maghiară anunţând că a fost stabilită o întâlnire dedicată acestui proiect.

Prefectul Dumitru Ţiplea s-a referit şi la un termen estimativ de deschidere a punctului de frontieră şi inaugurare a proiectului. Cele două părţi au menţionat că din punct de vedere tehnic lucrările sunt în stadiu precursor recepţiei, iar în perioada următoare se vor efectua demersuri la nivel guvernamental în vederea completării tratatelor bilaterale cu privire la punctele de trecere a frontierei.

Delegaţia maghiară a propus ca următoarea întâlnire a grupului de lucru să aibă loc în Ungaria, în luna octombrie, sub rezerva posibilităţii decalării acesteia în funcţie de evoluţia pandemiei

Te-ar mai putea interesa și
Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București
Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București
O firmă deținută de Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește terenul pentru un proiect imobiliar, peste drum de cea mai înaltă clădire din București. ...
Energia electrică se scumpește de la 1 iulie. Cât câștigați dacă alegeți acum cea mai bună ofertă concurențială
Energia electrică se scumpește de la 1 iulie. Cât câștigați dacă alegeți acum cea mai bună ofertă concurențială
Prețurile de serviciu universal la energia electrică cresc de la 1 iulie, cu până la 7,5%. Și acum, ca întotdeauna, ...
Cădere bruscă în clasamentul exportatorilor de grâu din UE. Am ajuns pe locul cinci
Cădere bruscă în clasamentul exportatorilor de grâu din UE. Am ajuns pe locul cinci
Bilanțul cu o săptămână înainte de închiderea anului comercial 2020-2021 indică o scădere abruptă a poziției României ...
Franța va obliga platformele de conținut online, inclusiv Netflix și Disney+, să investească în producții locale
Franța va obliga platformele de conținut online, inclusiv Netflix și Disney+, să investească în producții locale
Platformele specializate în distribuţia de conţinuturi online, precum Netflix, Amazon Prime şi Disney+, vor trebui să ...