Ungurii de la MOL vor dividende speciale de 260 milioane de euro de la compania croată INA

Economica.net
25 11. 2014
mol_36242000_18892400

După acest anunţ, acţiunile MOL au urcat la bursa de la Budapesta cu 2,4%, la 12.380 forinţi, cel mai semnificativ avans din 21 octombrie.

MOL, care deţine 49,08% din INA, a propus plata unor dividende speciale de două miliarde de kuna de către compania croată. MOL a anunţat că vrea să realizeze profit de pe urma investiţiilor sale, în condiţiile în care Guvernul de la Zagreb, care deţine 44,8% din INA, ‘nu sprijină un mediu favorabil investitorilor’, revocând două licenţele de exploatare.

‘Aproximativ 9% din totalul investiţiilor MOL au fost direcţionate către INA. Dividendele speciale sunt aproape echivalentul întregii sume a câştigurilor nete ale INA’, a apreciat analistul Attila Vago, de la Concorde Befektetesi Zrt.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 49,1% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că ţara nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

În ultimul an, în media au apărut informaţii potrivit cărora o serie de mari companii ruseşti, printre care şi grupul Gazprom, ar fi interesate să preia pachetul de acţiuni de la INA deţinut de MOL, însă aceste informaţii nu au fost confirmate nici de MOL şi nici de Moscova. În luna iulie a acestui an, directorul Gazprom, Alexei Miller, a vizitat Croaţia, însă detalii cu privire la subiectul discuţiilor avute nu au fost făcute publice. Gazprom deţine deja compania petrolieră sârbă NIS, în timp ce o altă companie petrolieră rusească controlează o rafinărie în Bosnia.

Grupul MOL operează o reţea de peste 1.700 de benzinării în regiunea Europei Centrale şi de Est. În România, MOL deţine locul al patrulea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.